Erik-Anders 200 år!
I sommar kommer världsarvsgården Erik-Anders att visa mer av sin spännande historia med en utställning på gårdens loge. Föremål från gården, historiska bilder från vardagslivet och förklarande texter. Utställningen handlar om Erik Anderssons stora ambitioner och hans vackra husbygge i början av 1800-talet, men också om hur den son som skulle ärva alltsammans istället väljer att följa den religiösa sekten Erik-jansarna till Amerika. Gården går till nästa son, som dör 1862 efter en olycka och gården kommer sedan i skuld och säljs på exekutiv auktion.
Sågverksindustrin kommer att dominera trakten och under 1900-talet är gården bl.a. arbetarbostad innan den 1988 tas över av de nuvarande ägarna. Nu vaknar Erik-Anders till liv igen, den rustas upp till ursprungligt skick och väljs också ut som en av sju Hälsingegårdar när Världsarvsförklaringen kommer 2012.
Utställningen kommer att pågå i två år och olika aktiviteter kommer under tiden att uppmärksamma jubileet.
Vernissage den 26 juni klockan 15.00, välkommen!
Världsarvsgården Erik-Anders har producerat utställningen i samarbete med Hälsinglands Museum, Länsmuseet i Gävleborg, med stöd av Swedbank genom Sparbankstiftelsen i Söderhamn.
TVÅHUNDRA ÅR PÅ EN HÄLSINGEGÅRD - berättelsen om Erik-Anders - öppnar den 26 juni.