Ny mobil psykiatrisk vård för ökad trygghet och tillgänglighet
Den politiska ledningen kommer under onsdagens hälso- och sjukvårdsnämnd informera om att de vill starta mobila omvårdnadsteam, så kallade SPOT-team, inom vuxenpsykiatrin. Dessa team ska ge stöd till patienter som behöver mer än öppenvård men som inte nödvändigtvis måste läggas in på sjukhus. Målet är att kunna hjälpa patienter där de är och då även minska behovet av sjukhusinläggningar.
SPOT-teamen (specialistpsykiatriskt omvårdnadsteam) kan ge mer skräddarsydd hjälp där patienten befinner sig. Det kan till exempel handla om suicidriskbedömning, krisplanering, ångesthantering, stödsamtal och hjälp att följa medicinering. Teamen kan även samordna med kommuner och andra viktiga aktörer för att ge ett mer sammanhållet stöd till patienten.
– Med SPOT-team kan vi erbjuda snabbare och mer flexibel hjälp för personer med psykisk ohälsa. Det ökar möjligheten att patienten får rätt stöd vid rätt tid, säger Lena Emanuelsson (SD), regionråd och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.
– Genom att erbjuda vård närmare patienten och på en för denne trygg plats ökar möjligheten att hjälpa fler tidigare, säger Ann-Charlotte Granath (M) vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.
Initiativet är en del av regionens arbete med att erbjuda mer tillgänglig och individanpassad vård, i linje med den nationella satsningen på God och nära vård. För att göra SPOT-teamen så effektiva som möjligt har Region Gävleborg startat fokusgrupper med patienter och brukarorganisationer där det sker dialog om hur den psykiatriska vården i länet kan utvecklas.
Kontakt
Lena Emanuelsson (SD) regionråd, ledamot hälso- och sjukvårdsnämnden, lena.emanuelsson@regiongavleborg.se 070-559 12 62
Ann-Charlotte Granath (M) vice ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden,
ann-charlotte.granath@regiongavleborg.se 070-398 97 74