Sjukhushundar ska stärka vården för unga patienter
Region Gävleborgs politiska ledning planerar att introducera en pilot där sjukhushundar erbjuds som en del av vården för unga patienter i Gävleborg. Piloten, som pågår under sex månader från januari till juni 2025, syftar till att utveckla och stärka barn- och ungdomssjukvården. Förslaget läggs fram av Sverigedemokraterna (SD), Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD) och Sjukvårdspartiet Gävleborg (SVG) till hälso- och sjukvårdsnämnden.
– Vi är glada över att nu kunna genomföra den här piloten med sjukhushund för svårt sjuka barn och unga. Detta är något som vi arbetat för under en tid då djur, hundar kan ha en stor betydelse för människors hälsa och välbefinnande. I arbetet har vi ambitionen att göra det så patientsäkert som möjligt och sätter därför en sluttid på piloten för att kunna utvärdera resultat, säger Jennie Forsblom (KD), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden.
Hundar har länge använts inom vården, bland annat inom psykiatri, geriatrik och kriminalvården, för att stötta patienters välbefinnande. Det finns flera studier som visar på goda effekter av denna behandling vad gäller smärtupplevelser, rädsla, oro och tillfrisknande. Med denna pilot vill Region Gävleborg erbjuda en liknande möjlighet för barn och unga som vistas längre perioder på sjukhus.
Under piloten kommer patienter som spenderar mycket eller lång tid på sjukhus att ges möjlighet att träffa sjukhushund. Patientens behov är det som ska styra hur denna behandling prioriteras. Hälso- och sjukvårdens mål är att med hög kvalitet, säkerhet, delaktighet och trygghet sätta människan i centrum, genom att utgå från dennes specifika behov. Vården ska tillhandahålla rehabilitering och utrustning som förbättrar patientens tillstånd och ger denne en högre livskvalitet.
Ett antal förebyggande åtgärder kommer att vidtas för att säkerställa god hygien, här kommer allergiaspekten att finnas med. Patienter med astma och allergi kan känna sig trygga med att de får en fortsatt god och säker vård. Information till aktuella patientföreningar kommer att ges och en utvärdering av piloten kommer att genomföras där patientföreningarnas synpunkter tas med.
– Att införa sjukhushundar som en del av vården är ett spännande och värdefullt komplement till vår befintliga verksamhet. Vi vet att djur kan bidra till att minska stress och skapa en trygg miljö för barn och unga som ofta är i en utsatt situation. Under piloten kommer vi att arbeta nära både personal och patientföreningar för att säkerställa att sjukhushundarna ger bästa möjliga effekt på patienternas välbefinnande, säger Anna Styf verksamhetschef för Barn- och ungdomssjukvård.
Kontakt
Jennie Forsblom (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, 070-191 21 11
Anna Styf, verksamhetschef Barn- och ungdomssjukvård, 026-15 83 83