Kunskapsdag för Världsarvet
- Kunskapsdag för Världsarvet Hälsingegårdar 2023
Efter månader av förberedelser – äntligen var det dags för årets upplaga av Kunskapsdag för Världsarvet. Sammanlagt hade nära 80 personer anmält sig till dagen som till bristningsgränsen var fylld med föreläsningar alla med koppling till Världsarvet Hälsingegårdar.
Det var fjärde året som Kunskapsdagen arrangerades av Kultur Gävleborg i samarbete med Länsstyrelsen. Syftet med dagen är kunskapshöjande insatser för de som på något vis arbetar med, är engagerad i eller har annan koppling till världsarvet. Deltagarna kom från samtliga hälsingekommuner, Region Gävleborg, Länsstyrelsen. Här fanns politiker, tjänstepersoner, gårdsägare, guider, lärare, projektledare och många fler.
Dagen invigdes av Kultur- och kompetensnämndens ordförande vid Region Gävleborg; Frida Stål som underströk vikten av ansvar för det världsarv vi är satta att förvalta, men också glädjen och stoltheten som världsarvet ger.
För att riktigt komma igång startade sedan Ingela Broström från Länsmuseet med en odyssé över byggnadskulturen hos hälsingegårdar i allmänhet och Världsarvet Hälsingegårdar i synnerhet. Att få njuta av Ingelas kunskaper och all lärdom hon förmedlar är en ynnest.
Årets Kunskapsdag fokuserade på två huvudämnen sett ur olika synvinklar där byggnadsvård var en del. Byggnadsantikvarie Mimmi Gällas och timmerman Daniel Åkerman höll en fascinerande föreläsning, snudd på lika spännande som en deckare. Hur är det möjligt att takspån och rundvirke kan vara så pulshöjande? Men sannerligen – det är det.
Anders Thyr är projektledare för LONA-projektet ”Restaurering och utveckling av kulturbärande markanvändning vid Ersk-Matsgården”. LONA står för Lokala Naturvårdssatsningar. Så engagerad och så kunnig inom kulturlandskapets växter och grödor och samtidigt så ödmjuk. – Jag lär mig varje dag, vittnade Anders.
– Hallå, jag tror mitt hus är K-märkt.
Ett vanligt förekommande telefonsamtal på Länsstyrelsen. Karin Gadde Jennische är ny världsarvssamordnare för Världsarvet Hälsingegårdar och jobbar på Länsstyrelsen som byggnadsantikvarie. Karin berättade bland annat vad Länsstyrelsen har för uppdrag och mandat samt rättigheter och skyldigheter gällande byggnadsvård i länet.
Röros skrevs in på Världsarvslistan 1980. I världsarvssammanhang har de en fantastisk verksamhet. Norska staten ser sina sju världsarv som kulturella ”fyrar” och har således hög status. Kirsti Saeter är chef för avdelningen för världsarv och kommunikation vid Röros museum. Där bedrivs en intensiv museiverksamhet och ett avundsvärt byggnadsvårdsarbete. Det strategiska skolarbetet med ett världsarvsbesök i varje årskurs imponerade stort.
Fotograferna Malin och Peter Hoelstad har en passion för gamla hus, eller kanske man ska säga för att renovera gamla hus. Tillsammans har de gjort en helt fascinerande husresa och nu landat på gården Nygårds i Hässja, nån mil utanför Alfta. Att få ta del av deras berättelse, både i med- och motgångar för att slippa göra samma misstag, och samtidigt illustrerat i fantastiska bilder var fantastiskt. Det inspirerade förmodligen de flesta av deltagarna – bara man nu kan hitta husets hyvel…
Årets Världsarvsstipendiat heter Natalie Ogonek. Av drygt 340 ansökningar från 60 olika länder valdes hennes projektidé ”Dancing Through History: A Celebration of Human Connections” ut och i mitten av augusti landar hon på världsarvsgården Kristofers i Stene där hon under en månad ska studera och koppla samman Folkdans, som den dansades på Hälsingegårdarnas fester, hovdans vid världsarvet Drottningholm samt balett vid världsarvet Versailles i Frankrike. På Kunskapsdagen fick vi möjlighet att träffa Natalie via Teams.
Sverige har 15 världsarv. I år fyller ett av dem; världsarvet Birka & Hovgården, 30 år. På plats fanns Faravid Svalfors af Ugglas som arbetar med att få ut berättelsen om Hovgården för världen. Att få ta del av varandras världsarv, höra idéerna, och förstå att vi tillsammans är en del av det stora hela är otroligt nyttigt. Vi är världsarv! Faravids kärlek till Birka & Hovgården gick inte att ta miste på och faktiskt finns likheter mellan våra till det yttre helt olika världsarven. Samarbetet fortsätter!
Från ett världsarv i Sverige till en del av Världsarvet Hälsingegårdar; världsarvsgården Bortom Åa i Fågelsjö. Hannes Schmidt är relativt ny anställd föreståndare, men inte på en fläck ny på Bortom Åa. Gårdens historia, vikten av att ta till vara de gamla berättelserna, utvecklingsmöjligheterna och så klart samarbeten mellan världsarv, nationalpark och andra platser i omnejd var några av de delar som Hannes lyfte upp.
Biosfärområdet Voxnadalen är ett syskon till Världsarvet Hälsingegårdar inom Unescofamiljen. Att vi i Hälsingland har två Unescokoncept är unikt och tack vare Tillväxtverkets projekt ”Hållbar Platsutveckling” har samarbetet intensifierats. Hanna Alfredsson arbetar på projektkontoret i Alfta och berättade både om uppdrag och lyckade projekt främst angående virke och vikten av att ha rätt material särskilt vid vård av hälsingegårdar.
Att tillgängliggöra världsarvet via VR (Virtual Reality) är ett arbete i ständig utveckling. För att få input, kunskap och nya samarbeten togs för några år sedan initiativ av Kultur Gävleborg att bilda Nordic World Heritage VR-Network. Ett Nordiskt samarbete som dessutom fick finansiering för sitt nätverkande av Nordic Culture Point. Samarbetet blev prisbelönt och 2022 fick nätverket Nordic World Heritage Award av Nordic World Heritage Association. Henrik är en av de drivande såväl inom nätverket som inom Kultur Gävleborgs VR-arbete.
Guideutbildningen i Forsa startade för några år sedan och har på en relativt kort tid blivit succé med certifierade hälsingeguider att använda sig av. Utbildningen går nu in i en fördjupande fas. Krister Enström, lärare vid Guideutbildningen, berättade om vikten av att kunskap är central, men också hur man vårdar sin röst och hur man berättar i olika miljöer. Med på Kunskapsdagen var även eleverna Elin Ekman och Ursula Rupprecht som vittnade om en bra utbildning.
Sist ut för dagen var Lottie Knutson, journalist och influencer inom besöksnäring och; störtförälskad i Hälsingland och Världsarvet Hälsingland. Trots allas engagemang kring Hälsingegårdar fick vår hemmablindhet en rejäl törn. Vi har så mycket att förtälja och ge besökare – men vi måste lära oss att berätta om det som är bra, unikt och så exotiskt i besökarens ögon. Roligt och informativt och framförallt inspirerande och peppande inför det fortsatta arbetet med kommunikation kring Hälsingland och världsarvet.
Sammantaget en lyckad Kunskapsdag som bjöd på insikt, idéer, skratt och det allra viktigaste; mer kunskap gällande Världsarvet Hälsingegårdar.
Tack alla föreläsare! Tack alla medverkande!
Nästa Kunskapsdag sker hösten 2024. Håll utkik!.