Bli säkrare på att skriva rehabiliteringsplaner – satsning ska öka kunskap

För att sätta patienten i fokus och få patienten mer delaktig i sin vård och rehabilitering används rehabiliteringsplaner. Nu vill nationellt programområde rehabilitering och delar av försäkringsmedicin öka kunskapen om rehabiliteringsplaner. För att du som medarbetare ska känna dig säkrare i att skriva rehabiliteringsplaner finns en nystartad utbildning.

– Många kan uppleva att det är svårt att skriva en rehabiliteringsplan, men det behöver det inte vara. Ibland behövs bara lite mod och kunskap att ställa rätt frågor i samråd med patienten, säger Anders Rhodin, verksamhetschef paramedicin.

Dra nytta av ny kunskap

Den nya utbildningen finns tillgänglig på samverkanswebben och täcker ämnen som rehabilitering, sjukskrivning, ICF samt ger kunskapen att skriva en rehabiliteringsplan. Du hittar manual och utbildning under fliken för utbildning och med fördel görs utbildningen i grupp och delas upp på 5–6 tillfällen för att inte ta för mycket tid i anspråk. Sammanlagd tid cirka 2–2,5 timme.

– Vi vill uppmuntra alla berörda inom rehabilitering att gå utbildningen och dra nytta av de nya kunskaperna och färdigheterna. Vi vet att rehabilitering har en rad positiva effekter för individer som drabbats av sjukdom, särskilt när det gäller att bibehålla förmåga och eller återhämta sig från skador eller sjukdomar.

Förutom utbildningen finns en ny rutin, en ny sida för rehabilitering på samverkanswebben för vårdgivare och en ny sida på 1177 för invånare med information om vad en rehabiliteringsplan är.

Effektivare vård med ökad samverkan

Samverkan i rehabilitering där olika vårdgivare och specialister arbetar tillsammans bidrar till en mer integrerad, effektiv och personcentrerad vård. Det förbättrar både rehabiliteringsprocessen och ökar delaktighet för patienten.

– Alla som utför rehabilitering eller samverkar kring vår gemensamma patient i rehabilitering kan hitta information och utbildning på samverkanswebben. Ta chansen och ta del av viktig information och kunskap om rehabilitering, säger Anders Rhodin.

Mer information

Rehabilitering - Region Gävleborg
 
Rehabiliteringsplan Gävleborg – 1177