Ojämlikheten ökar i Gävleborg
Publicerat 2021-11-15
Ojämlikheten ökar i Gävleborg
Onsdagen den 17 november 2021 är det dags för uppstartskonferens på temat jämlikhet. Under konferensen presenteras resultatet av den jämlikhetsutredning som Region Gävleborg har genomfört.
Representanter från olika aktörer i länet kommer att vara på plats på konferensen för att samtala om hur de tillsammans kan skapa ett mer jämlikt Gävleborg.
– Ojämlikheten i Gävleborg kommer inte att kunna motverkas om vi inte går samman och drar åt samma håll. Vi behöver fortsätta att träffas och ha en dialog, dels för att utbyta kunskap och erfarenheter, dels för att utveckla en gemensam problembild och hitta möjliga lösningar, säger regionstyrelsens ordförande Eva Lindberg (S).
– Ökad jämlikhet måste upp på dagordningen i alla våra respektive organisationer, det ska synas i våra visioner och mål, men även bidra till att vi efterfrågar analyser inför beslut samt resultat som visar om utvecklingen går åt rätt håll eller inte.
Resultatet av den jämlikhetsutredning som Region Gävleborg har genomfört visar att de flesta svenskar får det allt bättre. Fler har en hög utbildning, inkomsterna ökar och medellivslängden ökar. Det finns dock grupper som inte har kunnat ta del av utvecklingen i samma utsträckning som andra, vilket har lett till en ökande ojämlikhet. Ojämlikheten ökar också i Gävleborg. Jämfört med riket i stort har Gävleborgen högre andel invånare som har låg utbildning, som står utanför arbetsmarknaden, har små ekonomiska marginaler samt en svag hälsa.
Konferensen, som vänder sig till förtroendevalda och tjänstepersoner i hela Gävleborg - strateger, chefer, verksamma inom kommun/region eller inom civilsamhälle, statlig myndighet, akademi, näringsliv, är digital och sänds från Elite Grand Hotel i Gävle.
Varför en jämlikhetsutredning?
Region Gävleborgs regionstyrelse har initierat en jämlikhetsutredning för att fördjupa kunskapen om ojämlikheten i Gävleborg.
– Syftet med Region Gävleborgs Jämlikhetsutredning är att ge en samlad beskrivning av skillnaderna i grundläggande livsvillkor mellan olika grupper i hela Gävleborgs län samt olika faktorers betydelse för och påverkan på ojämlikheten samt presentera en sammanställning av förslag till åtgärder för att bryta ojämlikheten och för att minska skillnaderna i livsvillkor och hälsa, säger Eva Lindberg.
Områden som belysts i Jämlikhetsutredningen är utbildning, arbete och ekonomi, tillgänglighet och boendemiljöer, demokrati och delaktighet, hälsa samt vård.
Arbetet med Jämlikhetsutredningen påbörjades 2019. Under 2020 har fördjupande dialoger genomförts med en bredd av aktörer i länet. Resultatet av utredningen har nu sammanställts i en rapport, Jämlikt Gävleborg.