SPIRA: God grund - stabil framtid

Spira är samverkansmodellen som tar vara på engagemanget hos lokalsamhälles aktörer så som kommun, bostadsbolag, föreningar, myndigheter, civilsamhälle och boende för att få till en förändring. Arbetet som bedrivits i Sandvikens kommun sedan hösten 2022 syftar till att skapa goda uppväxtvillkor för barn och unga genom att minska de riskfaktorer och stärka de skyddsfaktorer som lokalsamhället gemensamt identifierat.

illustration på en lila stor bubbla med fem mindre vita cirklar med text i
Illustration: Den sociala utvecklingsstrategin, Sandvikens kommun.

Från början var Spira en pilot i stadsdelen Nya Bruket där det fanns stora utmaningar med låg sysselsättning, många i försörjningsstöd, låg utbildningsnivå och ett lägre valdeltagande. Idag har arbetet utvecklats till att omfatta hela Sandvikens kommun.

Tre områden leds framåt av varsitt team

Idag är kommunen är indelad i tre geografiska Spira-områden som var och ett har en lokal utvecklingsledare och ett områdesteam som driver arbetet framåt. Varje område har tagit fram en områdesprofil där samtliga samverkansaktörer gemensamt tittar på de risk- och skyddsfaktorer som finns för barn och unga i just deras område. Därefter har man prioriterat vilka risk- och skyddsfaktorer som respektive område ska arbeta med och en handlingsplan har tagits fram.

Strategin är hjärtat

Den sociala utvecklingsstrategin är hjärtat av Spira och den ska genomsyra allt främjande arbete. Strategin går ut på att skapa en känsla av tillhörighet genom att göra barn och ungdomar delaktiga, stärka barns- och ungdomars förmågor och bekräfta det vi vill se mer av.

– När känslan av tillhörighet till en vuxen eller till en grupp finns, så ökar barns och ungdomars motivation till att följa de regler, normer och värderingar som finns i det sammanhanget, säger Peter Folkesson, enhetschef på Spira.

Sedan Spira startade har omkring 1 000 vuxna som möter barn och unga i sin vardag har utbildat sig i den sociala utvecklingsstrategin. Det gemensamma förhållningsättet som utbildningen har gett har varit en nyckel till arbetet: det ger kommunen samsyn och styrning i arbetet.

– Vi ser det som väldigt positivt att så många har utbildat sig. De lokala utvecklingsledarna och deltagarna i områdesteamen har gjort ett fantastiskt arbete med detta, säger Peter Folkesson.

Arbetet bedrivs utifrån evidensbaserade metoder

Utifrån respektive områdes handlingsplan bedrivs arbetet för att skapa goda uppväxtvillkor utifrån ett antal olika evidensbaserade metoder: Främja goda val är ett föräldrastödsprogram för att stärka banden, utveckla kommunikationen och hantera konflikter inom familjen. Det har visats varit effektivt för förebyggande av användande av tobak, alkohol, droger, våld och ungdomsbrottslighet samt minska risken för psykisk ohälsa. Höjaspelet är ett brottsförebyggande och hälsofrämjande klassrumsbaserat program som lärare i förskoleklass till årskurs 3 (F-3) integrerar i ordinarie undervisning för ökad trygghet, studiero och en positiv klassrumsmiljö. Alla Barn i Centrum är ett föräldraprogram med målsättningen att familjerelationerna stärks och att föräldrar ges bättre förutsättningar att hantera utmanande vardagssituationer. Det alkohol- och tobaksförebyggande programmet Effekt som riktas till både elever och föräldrar är på väg att föras in.

– Redan nu ser vi effekter av Höjaspelet, hos både elever och lärare, berättar Peter Folkesson och fortsätter:

– Nu gäller det att fortsätta utbilda i den sociala utvecklingsstrategin när nya medarbetare kommer och utbilda fler utbildare i metoderna - för efterfrågan är stor!

Du kan läsa om Spiras arbete på Sandvikens hemsida Spira - Sandvikens kommun.