Hälsodata – en värdefull resurs för framtidens vård och forskning

Region Gävleborg samlar in hälsodata för att säkerställa vård, behandling och verksamhetsuppföljning. Utöver detta spelar hälsodata en nyckelroll för forskning och utveckling – grundstenar för framtidens hälso- och sjukvård.

Du som forskar behöver ha koll på vad som gäller när du använder hälsodata i din forskning. På de här sidorna får du veta det och hur du ansöker om uttag av hälsodata.

Det finns en regiongemensam funktion som ansvarar för att samordna ansökningar om datauttag, driver metodutveckling och samverkan sjukvårdsregionalt och nationellt. 

Om du har frågor, välkommen att höra av dig till halsodata@regiongavleborg.se.

Hälsodata handlar om information som är relaterad till hälsa, vård eller livssituation för en individ eller en grupp. 

Genom att använda patienters hälsodata får hälso- och sjukvården bättre underlag för diagnoser och behandlingar. God tillgång till hälsodata kan bidra till ökad patientsäkerhet och mer individanpassad och jämlik vård.

Forskningen har stor nytta av att använda hälsodata. Att behandla stora mängder hälsodata är många gånger en förutsättning för att kunna utveckla nya behandlingar och utvärdera nya läkemedel.

Tillgången till hälsodata har även betydelse för utveckling och innovation. Utöver det kan hälsodata användas som underlag vid viktiga beslut. Ett exempel kan vara en framtida pandemi, då det kan vara viktigt att följa utfallet av olika behandlingsmetoder.

Hälsodata i forskningssammanhang är information om individers hälsa som används för att studera sjukdomar, behandlingseffekter, folkhälsa och andra aspekter relaterade till hälsa och välmående. Denna typ av data kan omfatta både grundläggande medicinska uppgifter, såsom diagnoser, behandlingar, läkemedelsanvändning och laboratorievärden, och mer omfattande information som livsstil, genetiska data och miljöfaktorer.

Hälsodata samlas ofta in via journaler, register, enkäter eller genom uppkopplade hälsomätare och appar. Eftersom den kan innehålla känslig information är hantering av hälsodata strikt reglerad för att skydda individens integritet. I forskningssammanhang används ofta pseudonymiserad hälsodata för att minska risken för att enskilda personer identifieras, samtidigt som det ger värdefulla insikter för att förbättra vård, förebygga sjukdomar och främja allmänhälsan.

För att få använda hälsodata i din forskning behöver du visa att forskningen gynnar hälso- och sjukvårdens utveckling och uppfylla vissa andra krav. Region Gävleborg har ett brett utbud av datakällor med hälsodata som kan användas för godkänd och prövad forskning. När din förfrågan kommer in till Region Gävleborg granskas den noggrant i flera steg för att säkerställa att den följer gällande lagstiftning.

Så här ansöker du om hälsodata