Framgångsrikt samarbete i Trisam

Trisam (tidig rehabilitering i samverkan) är en struktur och arbetsmetod för att arbeta med rehabilitering i samverkan mellan vården, socialtjänsten, Försäkringskassan, och Arbetsförmedlingen.

Samarbete Trisam: Helena Breed (processledare för Trisam, Region Gävleborg), Angelica Gabrielsson (processledare, Försäkringskassan) och Roger Linde (Arbetsförmedlingens representant i Trisam).
Helena Breed (processledare för Trisam, Region Gävleborg), Angelica Gabrielsson (processledare, Försäkringskassan) och Roger Linde (Arbetsförmedlingens representant i Trisam). Foto: Ingrid Landberg, Försäkringskassan

Under årets Finsamkonferens i april lyftes Trisam, som finansieras av Samordningsförbundet Gävleborg fram som ett gott exempel på God och Nära vård. Trisam – samverkan som gör skillnad! - Finsam

Gävleborg är bland de bästa länen i landet på samverkan mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, länets tio kommuner och Region Gävleborg. Myndigheterna med sina representanter utgör teammedlemmarna i Trisam.

Arbetet sker i de gemensamma teamen. Med arbetssättet skapas ett effektivt stöd till individen.

– Det här är ett gott exempel på God och nära vård där man sätter individen i centrum. Effekterna har gett ringar på vattnet så att andra regioner hört av sig för att lära av våra insikter, säger Tina Mansson Söderlund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Gävleborg.

Flerpartssamverkan finns i någon form i de flesta län, men upplägget i Gävleborgs län är unikt, bland annat för att alla länets hälsocentraler och vuxenpsykiatrin är involverade. 

Samordnad kartläggning

Arbetet bygger på att skapa en gemensam förståelse kring individens behov, som en stegförflyttare, vilket gör det lättare för individen att utifrån sin situation komma vidare in på arbetsmarknaden. Arbetssättet syftar till att ge ett likvärdigt stöd till en samordnad kartläggning för alla invånare med sammansatta behov i länets kommuner – ett effektivt stöd till rätt insats, rätt ersättning, från rätt instans, vid rätt tidpunkt.

Heléne Breed och Camilla Andersson är processledare för Trisam/ Trisamutvecklare och Region Gävleborgs representanter i arbetet. De berättar att framgångsreceptet för Trisam är samverkansteamen, som med fasta mötestider har alla parter representerade.

– Vi utgår hela tiden från ett personcentrerat individperspektiv. Individen inbjuds alltid att själv delta i våra möten, men vitsen är att de inte behöver vara sin egen budbärare eftersom vi har helhetsperspektivet, förklarar Heléne Breed.

Metodiken påminner om SIP (samordnad individuell plan) som rekommenderar ett organisatoriskt förmöte innan planen läggs.

– Trisams roll utgör i princip ett avancerat förmöte där alla berörda organisationer ingår, säger Heléne Breed. 

Gemensamma lösningar

Ur vårdens perspektiv underlättar den här metoden patientens väg genom vården med en rehab-koordinator som spindeln i nätet. Koordinatorn ser hela patientens vårdbehov vilket ger en bred förståelse för vilka insatser som behövs, menar Camilla Andersson.

– Teamets medlemmar är så tajta med varandra att alla hjälps åt att tänka ut bästa lösningen tillsammans. Lösningar som i längden ger en effektivare behandling när individen slipper ta upprepade kontakter med flera olika aktörer, tillägger Helene Breed.

”Helhet utifrån individperspektiv”

Trisam startade 2014 i Gävleborgs län och består nu av 40 team, alla med sina representanter och deras respektive inriktningar.

– Att se till helheten utifrån individperspektivet bygger ju inte enbart på en vårdinsats, säger Camilla Andersson. Med hjälp av den här samverkan mellan de fyra myndigheterna förbättrar vi planeringen över tid. Bonusen har blivit att nätverket vi skapat, liksom känslan av samhörighet, smittar av sig även i andra sammanhang.

Nyfiken på att veta mer om Trisam?

TRISAM – Region Gävleborg