två personer i arbetskläder vid ett rullbord med provrör och vid en dator

Trygghet med nära vård i glesbygd

Hälsorummet i Svågadalen har funnits sedan 2019. Mottagningen är bemannad på onsdagar då distriktssköterska och undersköterska med bred kompetens behandlar sjukdomar och skador, ger rådgivning och uppföljning eller remitterar patienter vidare till specialistsjukvården.

På hälsorummet kan patienterna få möjlighet till provtagning, blodtrycksmätning, kolla blodvärden och blodsocker. Många prover tas inför ett kommande läkarbesök, eller operation. Det sparar tid och långa, onödiga resor för patienterna. Personalen gör även hembesök för att säkerställa patientsäkerheten genom medicinska bedömningar utifrån situationen på plats. 

– Det här arbetssättet med nära vård är berikande och erbjuder en personcentrerad vård. Det innebär ju en trygghet för patienten och upplevs positivt att det går att få vård nära av vårdgivare man har förtroende för, säger Eva Jonsson, distriktsköterska på hälsorummet. Hemtjänsten känner också en trygghet i att vi finns lättillgängliga.

Medarbetarna Carina Skalberg, undersköterska och Eva Jonsson distriktsköterska bemannar Svågadalens hälsorum  en dag i veckan.  

 

På många håll i Hälsinglands krävs långa resor kors och tvärs på småvägar för att invånarna ska kunna tillgodose sina servicebehov. Men i Svågadalen med tillhörande byar, har invånarna en gemensam samlingsplats på Svågagården. Här finns allt under ett och samma tak så som skola, förskola, idrottshall, restaurang, bibliotek, kyrka och härifrån driver även Regionen Gävleborg hälsorummet i lokaler delade med kommunens hemtjänst.

Viktiga funktioner

Maj-Lis, som bor i Ängebo, har länge vårdat sin 97-åriga mamma i hemmet. Under långa tider har modern haft svårt att ta sig ut från bostaden på grund av sin dåliga hälsa. Hade inte regelbundna hembesök från hälsorummets vårdgivare varit möjligt var utsikterna oklara. Byte av kateter och receptordinationer vid infektioner är viktiga funktioner som underlättats av vård i hemmet.

– Det har gett mig en stor lättnad och trygghet att ha den här nära vården till hands när oron för mammas hälsa ibland hållit mig vaken på nätterna, säger Maj-Lis.

Minskade sjukresor har också en positiv miljöeffekt och minskar onödigt lidande för sköra patienter som slipper långa resor och väntetider. Vid akuta vårdbehov kan personalen snabbt rycka ut för såromläggning, och vid mer alvarliga fall ordnas sjuktransport till specialistsjukvård.

 

Hälsorummets väntrum erbjuder möjlighet för patienter att själva göra blodtrycksmätningar, även då mottagningen inte är bemannad.

Regionen Gävleborg driver hälsorummet på Svågagården i Ängebo.