Drönare på en blå himmel

Innovativ luftmobilitet - Drönare som nytt hållbart transportslag i Gävleborg

Innovativ luftmobilitet - Drönare som nytt hållbart transportslag i Gävleborg är ett projekt inom Region Gävleborg med syftet att utreda möjligheten att använda drönare som ett hållbart transportalternativ inom hälso- och sjukvård, kommunal verksamhet och näringsliv. Projektet bygger också upp kunskap om drönare och dess påverkan på den fysiska planeringen.

Request for Information

Region Gävleborg kartlägger marknaden för att hitta drönarföretag som kan möte de behov som idag finns i länet. Är ditt företag en del av lösningen? Svara på denna Request for information (RFI) (pdf)

In English

Region Gävleborg is currently mapping the market to identify drone companies that can meet the needs of the region. Is your company part of the solution? Svara på denna Request for information (RFI) (pdf)

Region Gävleborgs roll

Region Gävleborg genomför nu en förstudie för att undersöka om drönare kan ersätta befintliga transporter inom hälso- och sjukvård, kommunal verksamhet och näringsliv. Studien ska också öka kunskapen om drönares inverkan på miljön och fysisk planering. Resultatet blir ett underlag för att i nästa steg kunna genomföra tester med verkliga drönartransporter.

Region Gävleborg ser drönare som ett verktyg för att möta flera utmaningar i den regionala utvecklingsstrategin, särskilt kring tillgänglighet , hållbara transporter. Med rätt förberedelser kan länet ta en aktiv roll i hur drönare integreras i framtidens samhälle.

Bakgrund och syfte

Gävleborg är ett stort och glest befolkat län, vilket gör transporter dyra och begränsar serviceutbudet på mindre orter. Många transporter sker med få varor över långa avstånd, vilket också påverkar klimatet negativt. Samtidigt utvecklas drönartekniken snabbt, och det finns stor potential att använda drönare som ett komplement till traditionella transporter – särskilt för mindre volymer över längre avstånd. Det skulle kunna sänka kostnader, minska miljöpåverkan och förbättra tillgängligheten till varor och tjänster i hela länet.

Utvecklingen av så kallad innovativ luftmobilitet sker i snabb takt – drönare blir större, snabbare och kan bära tyngre last. Mycket av den tekniska utvecklingen är på plats, men det krävs nya regelverk och ett säkert system för att hantera det framtida luftrummet. Parallellt diskuteras hur kommuner och regioner kan planera för exempelvis vertikalflygplatser.

Projektets mål är att ha

  • Utrett förutsättningarna för innovativ luftmobilitet med fokus på drönare som nytt hållbart transportslag i Gävleborg.
  • Byggt upp kunskap hos länets kommuner och samhällsaktörer om drönares kommande roll och påverkan i samhället och för samhällsplanering.
  • Dokumenterat och spridit kunskap och erfarenheter från förstudien till aktörer inom länet och till andra regioner, nationella nätverk och myndigheter.
  • Lagt en grund för ett genomförandeprojekt med fokus på
    • test av drönartransporter i verkliga miljöer och
    • införande av Innovativ luftmobilitet i fysisk planering.

Regionalt drönarnätverk

Ett regionalt drönarnätverk har bildats i Gävleborg. I drönarnätverket är Region Gävleborg, länets kommuner och Länsstyrelsen representerade. Region Gävleborg är sammankallande. Syftet med drönarnätverket är att organisationerna tillsammans ska höja kunskapen om drönare för att skapa goda förutsättningar för drönarutvecklingen i länet. Deltagarna i nätverket:

  • Får information om det som pågår inom drönarområdet som kan ge effekt på regional och kommunal verksamhet.
  • Får information om seminarier, rapporter, utbildningar, remisser m.m.
  • Är kontaktpunkt till den nationella nivån.
  • Är varandras stöd i drönarfrågorna.

Om drönare

Drönarsektorn utvecklas i snabb takt och ses som en framtidsbransch med potential för stor samhällsnytta inom både offentliga och privata verksamheter. I Drönarstrategi 2.0 uppskattar EU att marknaden för drönartjänster i Europa år 2030 kommer att uppgå till ett värde av 14,5 miljarder euro med en årlig tillväxttakt på 12 procent och 145 000 nya arbetstillfällen. Användningen av drönare kommer också att bidra till miljömässigt hållbara lösningar på många av dagens och framtidens utmaningar.

Hittills har drönare främst utvecklats och använts för mätning, foto och inspektioner av olika slag men nu pågår också utveckling och tester av drönare och tjänster som ska möjliggöra gods-, och på sikt, persontransporter. Transporterna ska kunna ske över långa avstånd, helt autonomt, fossilfritt, säkert och med acceptans från allmänheten.