Gör’t tillsammans – plattform för social innovation i Gävleborg

Projektet Gör’t tillsammans ska etablera en regional plattform för social innovation. Målet är att möta samhällsutmaningar, framförallt kopplat till arbetsmarknadsfrågor. Projektet pågår från mars 2025 till februari 2028.

Region Gävleborgs roll

Region Gävleborg är regionalt utvecklingsansvarig och har i uppdrag av regeringen att samordna det regionala utvecklingsarbetet i länet. Gör’t tillsammans leds och samordnas av Region Gävleborg och avser ett systemförstärkande arbete på regional nivå. Coompanion Gävleborg är samverkanspart och i projektet finns också flera samarbetspartners.

Syftet med projektet är att bygga upp en regional plattform för social innovation som ska bidra till en stärkt förmåga att möta samhällsutmaningar som ekonomiskt utanförskap och utanförskap till arbetsmarknaden och samhället. Region Gävleborg ansvarar i samarbete med Coompanion för att lyckosamma delar av plattformen och dess innehåll kan fortsätta vara verksam även efter projektets slut.

Ett öppet, nytänkande och hållbart Gävleborg.

Gävleborgs regionala utvecklingsstrategi (RUS) har visionen Ett öppet, nytänkande och hållbart Gävleborg. Gör’t tillsammans slår an direkt till alla tre värdeord i visionen:

Öppet: Fler grupper av personer, aktörer och frågor/områden ska kunna delta i och påverka den regionala utvecklingen. Utanförskapet ska minska.

Nytänkande: Sociala innovationer handlar direkt om nytänkande. Inom den regionala utvecklingen i Gävleborg behövs även ett nytänkande kring sektorsöverskridande samarbeten, hur bilden av innovationer och entreprenörskap kan breddas för att på fler sätt bidra till hållbar utveckling samt hur nya finansieringskällor kan användas för att stärka förutsättningar att lösa samhällsutmaningar.

Hållbart: För att kunna bli ett hållbart län behöver Gävleborg ta vara på fler människors och aktörers idéer och drivkraft. Ska mål i Agenda 2030 kunna nås så behöver många fler aktörer ställa om.

Bakgrund

En regional samordning för social innovation och för idéburen sektor saknas idag i Gävleborg. Sociala innovationer uppstår ofta inom eller med hjälp av idéburna aktörer.  Den idéburna sektorns betydelse för att fylla mellanrum mellan det privata och det offentliga blir allt större. Samtidigt försvåras förutsättningar då kostnader ökar och färre vill arbete ideellt. Den idéburna sektorn har därför en svår situation.

Idag deltar den idéburna sektorn endast sporadiskt i det regionala utvecklingsarbetet i Gävleborg. Detta beror bland annat på att de har svåra förutsättningar för att kunna delta och på att de ibland inte bjuds in att delta. Sammantaget gör detta att Gävleborg går miste om viktiga potentialer för att möta samhällsutmaningar. Det leder också till ett behov av att bredda främjarsystemet och stärka den gemensamma förmågan att stötta framväxten av sociala innovationer som kan möta samhällsutmaningar.

Projektets genomförande

Under projektperioden kommer Region Gävleborg tillsammans med Coompanion Gävleborg och flera andra samarbetspartners etablera en regional plattform för social innovation med syfte att möta samhällsutmaningar som framförallt kopplar an till arbetsmarknadsfrågor. 

Insatserna tar sikte på att bredda deltagandet i och genomförandet av det regionala utvecklingsarbetet. Projektet kommer genomföra idétävlingar och utmaningsdrivna processer där nya konstellationer av sektorsövergripande samverkan är särskilt viktigt. Idéburna aktörer kan fylla mellanrum mellan det privata och det offentliga i än högre grad men möjligheter behöver stärkas och tillfällen att samarbeta behöver skapas. 

När nya idéer och samverkan uppstår behöver det finnas finansiering och stöd som kan möta upp dem. Projektet kommer därför även mobilisera för nya finansieringsmöjligheter för regional utveckling. Detta kan bland annat handla om idéburet offentligt partnerskap, sociala investeringar och sociala utfallskontrakt.  

Projektets mål

Projektet ska etablera en sektorsöverskridande plattform som samordnar och stärker det regionala ekosystemet för social innovation i Gävleborg. Plattformen och dess aktörer ska löpande identifiera och adressera samhällsutmaningar gemensamt. Detta ska leda till en stärkt idéburen sektor som i samverkan ökar sin potential att bidra till sociala innovationer som möter samhällsutmaningar. Genom att integrera social innovation i det regionala främjandesystemet och stärka idéburna aktörers roll och förmåga, ska projektet bidra till en hållbar regional utveckling.

  • Ökad kännedom om den idéburna sektorns pressade nuläge.
  • En mindre pressad idéburen sektor.
  •  Regional samordning för att stötta framväxten av sociala innovationer har etablerats.
  • Region Gävleborg driver på utvecklingen tillsammans med andra relevanta aktörer.
  • Stärkt samverkan mellan aktörer från olika samhällssektorer med gemensamt mål att lösa komplexa samhällsutmaningar genom social innovation.
  • Test av nya finansieringslösningar kopplat till social innovation som till exempel är med och möter utmaningar kopplat till den idéburna sektorns pressade nuläge.
  • Stärkt förmåga att se hur sociala innovationer kan koppla an till och möta utmaningar sett till alla tre hållbarhetsdimensioner.

  • Gävleborgs ekosystem för sociala innovationer har identifierats, synliggjorts. Det har skapat förutsättningar för fortsatt arbete att stärka kapaciteten i länet för att stötta sociala innovationer som bidrar till att lösa komplexa samhällsutmaningar inklusive utmaningar sett till jämställdhet, icke diskriminering och tillgänglighet.
  • En regional samordning för att stötta framväxten av sociala innovationer skapar en tvärsektoriell samverkan mellan samhällsaktörer som idag inte samarbetar i någon större utsträckning. Det kommer att ge möjligheter att både identifiera nya lösningar på samhällsutmaningar och dra nytta av det innovations- och företagsfrämjande systemets kunskap av innovationsutveckling men också öka deras mottagarkapacitet att stötta sociala innovationer med deras unika processer och arbetssätt.
  • Sociala innovationer, idébärare, företag och verksamheter får tillgång till stöd för de specifika behoven.

Förväntade resultat

När plattformen är etablerad är förhoppningen att resultat ska börja märkas på strukturnivå när fler aktörer samverkar, när idéburen sektor (civilsamhälle) får bättre förutsättningar och när fler idéer kommer fram och fler finansieringskällor börjar användas. Effekter på strukturnivå kommer kunna uppstå i slutet av projektet men framförallt om implementeringen blir lyckosam och plattformen kan fortsätta göra nytta år efter år.