Samarbete inom Östra Mellansverige (ÖMS)

Sedan flera år tillbaka samarbetar länen i Östra Mellansverige (ÖMS). Syftet med samarbetet är att få till en gemensam planering och utveckling. Samarbetet kretsar till exempel kring områden som befolkning och demografi, bostadsplanering, arbetsmarknad, utbildning och infrastruktur.

De sju länen, Gävleborg, Uppsala, Stockholm, Västmanland, Örebro, Östergötland och Södermanland blir en alltmer sammanhållen och integrerad marknad för arbete, utbildning och boende. Tillsammans erbjuder länen i östra Mellansverige en mångfald av möjligheter och kvaliteter för invånare, besökare, företag och investerare.

Storlek ihop med täthet och tillgänglighet inom ÖMS ger underlag för ett diversifierat och starkt näringsliv med högt kunskapsinnehåll, och en attraktiv miljö för utbildning, forskning och kultur med både bredd och spets.

Länen i östra Mellansverige drar fördel av Stockholms befolkningsmässiga, ekonomiska och beslutsfattande tyngd för landet och dess roll som motor i östra Mellansverige. Samtidigt är länens olikheter gällande struktur, boendemiljöer och näringsmässig specialisering viktiga drivkrafter bakom den ökade attraktions- och konkurrenskraften. Städer och samhällen knyts närmare varandra längs de starka kommunikationsstråken. De sju länen samarbetar därför kring storregional planering i östra Mellansverige med syfte att dra nytta av den gynnsamma strukturen och att fortsätta stärka funktionella samband och integrering.

Mer om ÖMS-samarbetet och aktuella kunskapsunderlag finns i följande länkar:


Hur har ökat distansarbete påverkat resvanor, bosättningsmönster och kommunal fysisk planering?

Regionerna i Östra Mellansverige (ÖMS) frågade sina 88 kommuner hur ökat distansarbete påverkat resvanor, bosättningsmönster och kommunal fysisk planering. Svaren visar att distansarbete haft störst påverkan på resor och pendling, samt medfört en ökad efterfrågan på boende på landsbygderna.

Våren 2023 skickade Gävleborg tillsammans med övriga regioner i Östra Mellansverige ut en webbenkät till sakkunniga inom fysisk planering i samtliga kommuner. 77 kommuner svarade på frågor rörande bostadsmarknad, arbetsmarknad och näringsliv, handel och kommersiell service, offentlig service samt resor och pendling.

Många kommuner säger att distansarbete gör det möjligt för invånare att bosätta sig i områden med längre pendlingsavstånd till både arbete och utbildning. De nämner flera konkreta exempel på satsningar som upplevs ha direkt koppling till ett ökat distansarbete, bland annat bostäder på nya platser och etableringar av co-workingytor.

Kommunerna nämner kollektivtrafik, bredband och bostäder som de tre viktigaste faktorerna för att locka människor att bosätta sig på andra platser. Samtidigt som resor med kollektivtrafik upplevs ha minskat i många kommuner har pandemins påtvingade distansarbete lockat människor att bosätta sig på platser längre bort från arbetsplatsen än innan pandemin. För att det ska fungera att bo långt från arbetsplatsen är det viktigt med en väl fungerande kollektivtrafik för de dagar människor behöver ta sig till sin arbetsplats, bredband för en bra digital tillgänglighet hemma och på co-workingplatser samt tillgång till bostäder på de platser människor vill bo.

Kommunerna anser att distansarbete på olika sätt påverkat vardagen för invånare sysselsatta i kommunerna, även om det hittills inte gett så tydliga effekter på kommunernas rumsliga planering. Men kommunernas erfarenheter visar ändå att ökat distansarbete och förbättrad digital tillgänglighet ändrar förutsättningar och behov av fysisk mobilitet och rumslig närhet, det vill säga hur och hur långt vi rör oss från vår bostad. Detta bör i förlängningen kunna påverka synen på planering och prioritering av transportinfrastruktur och andra tillgänglighetsfrämjande åtgärder.

Läs hela rapporten Distansarbetes påverkan i Östra Mellansverige (pdf).


Framskrivningar av befolkning och sysselsättning i östra Mellansverige

Hur ser prognoser för befolkning och sysselsättning ut för Gävleborg? Nu finns en uppdaterad rapport från 2023 med sökbart statistikmaterial.

Region Gävleborg är ett av sju län inom östra Mellansverige (ÖMS) som tagit fram underlaget. Framskrivningarna visar en tänkt långsiktig utveckling av bland annat befolkning, sysselsättning och inkomster inom östra Mellansverige. Den uppdateras och revideras löpande för att kunna vara ett aktuellt och gemensamt planeringsunderlag för regioner och kommuner.

Utdrag från rapporten

  • Befolkningen i ÖMS växer men inte lika kraftigt som tidigare.
  • Utvecklingen av antalet sysselsatta beräknas öka i samtliga län och är allra starkast i Stockholms län.
  • Försörjningskvoten ökar i samtliga län som ett resultat av en åldrande befolkning.
    Förvärvsinkomsterna i ÖMS förväntas att öka.
  • Samtliga län i östra Mellansverige utom Stockholms län beräknas ha fler utpendlare än inpendlare fram till år 2050.
  • Andelen med utbildning kortare än 3-årigt gymnasium som högsta utbildning minskar medan andelar för övriga utbildningsnivåer ökar.
  • Ta del av mer resultat från de nya framskrivningarna i rapporten.
  • Region Västmanland har tagit fram en PowerBI där det går att välja ÖMS-region och kommun och söka själv i statistiken.