Grillsäsong – säsong för Campylobacter

Nu är det dags för grillsäsong. Då är det även säsong för Campylobacter, en bakterie som är en av de vanligaste orsakerna till magsjuka orsakad av livsmedel. De flesta insjuknar med diarréer, ibland blodiga, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber.

– Nu med sommarens grillmiddagar vill jag som smittskyddsläkare påminna om risken för magsjuka. Det är högsäsong  för Campylobacter-infektioner, säger Shah Jalal.

Så minskar du risken för att bli sjuk:

  • Var noga med hygienen när du hanterar rå kyckling.
  • Tvätta alltid händerna med tvål och vatten innan och efter du rört rått kött, kyckling eller köksredskap och ytor som dessa livsmedel varit i kontakt med.
  • Håll isär rått kycklingkött och andra livsmedel, särskilt det som är färdiga att äta, till exempel grönsakssallad.
  • Håll rent på arbetsbänken. Torka upp köttsaft med hushållspapper-inte disktrasan.
  • Genomstek alltid kyckling-då dör bakterierna som kan finnas i den.

Så minskar du risken att bli sjuk. Film från livsmedelsverket: Campylobacter.