Branschträffar för industribranschen 2022

Drygt trettio av länets industriföretag möttes på Sandbacka Sciencepark i Sandviken den 7 december och på Do Space i Bollnäs den 8 december för att arbeta med frågan hur Industrins kompetensförsörjning ska utvecklas.

De slutsatser vi drog vid träffarna var att:

  • Vi verkar i ett län med en minskande arbetskraft.
  • Det tillskott från utlandet vi tidigare fått kommer vi inte kunna räkna med framöver.
  • Industrin har tills nu nästan helt och hållet rekryterat från gruppen inrikes födda män.
  • Endast 35 procent av de kvinnor och 45 procent av de män som har en industriteknisk utbildning arbetar i branschen. 

Några av de insatser som behövs är att:

  • Öka branschens attraktionskraft.
  • Minska ”tappet” från gymnasiet till anställning
  • Utveckla redan anställd personal för att höja kompetensen, behålla personal och minimera rekryteringsbehoven.
  • Få in kompetens från högskolan

Förutsättningar för kompetensförsörjning av industrin i Gävleborgs län

Thomas Lundberg och Wiebe van de Werf, Region Gävleborg presenterade ett underlag för branschträffens dialog under rubriken - Kompetenser för överlevnad och tillväxt i industrin.

Under branschträffarna fick vi också höra om goda exempel på insatser som några av företag gjort och som gett effekt:

Öka inflödet

Rajko Kondic, VD på WTJ AB, berättade om företagets erfarenheter kring lärlingsanställningar. 
Utgångspunkten var en situation där företaget inte hade någon riktig plan eller kravställning när man tog emot lärlingar. När man lagt lite arbete på detta har man genomfört lärlingsanställningar för att kunna ersätta personal som skulle gå i pension.

Rajko betonade vikten av att identifiera potentiella lärlingar som har rätt inställning och attityd, att det finns förberedda arbetsledare på arbetsplatsen och att i allt behandla lärlingen som anställda. Sedan gymnasiala lärlingsanställningar introducerades har söktrycket till industriprogrammet ökat markant.

Minska ”tappet” från gymnasiet

Ulrik Jonasson, VD på Sjölins Smide och deltagare i Teknikcollege Hälsinglands styrgrupp beskrev arbetet kring Mellanåret och HIT 4.
Båda modellerna är samverkansinsatser inom ramen för Teknikcollege, och består av en kombination av utbildning och anställning i företag. Målet med Mellanåret är att öka attraktionen för Teknik- och Naturvetenskapliga programmet, och att stimulera deltagare att söka en ingenjörsutbildning på YH-, högskole- eller universitetsnivå, att knyta starka kontakter mellan företag och duktiga deltagare och att få dem att ”vända hem” efter avslutad högre utbildning.
HIT 4 knyter samman studerande på Industriprogrammet med företag på orten genom bl.a. arbete med lön och relevanta studier under ett år.

Utveckla redan anställd personal

Jonna Burefjord och Nils Baehre – Nilar AB skildrade Nilars omställningsresa från en situation där konsulters kontrakt avslutades och personal varslades till ett arbete under ny organisation. Detta skapade en kompetensförlust på 123 medarbetare men också möjligheter för intern utveckling. I samarbete mellan TRR, TSL, Fackliga parter, ESF, Tekniksprånget, Yrkeshögskoleanordnare, Arbetsförmedlingen och studerande som vill göra examenarbete har initiativ tagits för att driva omställningsresan i rätt hastighet och i önskad riktning.

Få in kompetens från högskolan

Oskar Sannö, VD på Alderholmens mekaniska, beskrev vinsten av att samverkan med Högskolan och ta emot en student via KTP. Tack vare KTP minskade risken för företaget, genom det ekonomiska och praktiska stödet som fanns kopplad till studenten från Högskolan i Gävle. Studenten kunde sedan bli fast anställd och bidra till företagets utveckling.
 
Utöver dessa goda exempel presenterade Stefan Wiik, affärsutvecklare vid IUC hur företag kan arbeta med strategisk kompetensplanering och Stefan Magnusson från Pavo Consulting ett visuellt kompetensplaneringsverktyg.
 
Nya branschträffar med Industrin kommer att genomföras under 2023.