Elenor Jennehag är vårdenhetschef på lungavdelningen i Gävle som medverkar i pilotprojektet.

Återhämtning och utveckling i pilotprojekt

I pilotprojektet Hållbart arbetsliv 80:20 erbjuds sjuksköterskor och barnmorskor inom slutenvårdens dygnet-runt verksamhet att arbeta 80 procent kliniskt, 10 procent med individuell utveckling och 10 procent med utveckling i verksamheten.

Syftet är att se om förändrad arbetsform leder till ökad hälsa, kompetensutveckling, säkerhet och arbetstillfredsställelse. En utvärdering av projektet kommer att göras i juni 2024. Därefter kommer hälso- och sjukvårdsledningen ta ställning till om arbetssättet ska införas på flera arbetsplatser.

Elenor Jennehag är vårdenhetschef på lungavdelningen i Gävle. Hon säger att en stor fördel med projektet är att det finns tid att lägga på verksamheten.

– Jag har själv jobbat som sjuksköterska på lungavdelningen och vet att det fanns saker man gärna ville ta tag i och förbättra, men att det aldrig fanns tid för det. Nu har man tiden avsatt och jag ser att engagemanget hos medarbetarna stärks när de får tid till det, säger hon.

Så fördelas arbetstiden

  • 80 procent kliniskt arbete.
  • 10 procent tid för egen utveckling, så som kunskapsinhämtning, fortbildning och hälsofrämjande aktiviteter enligt överenskommelse med närmsta chef.
  • 10 procent går till utveckling i verksamheten. Exempelvis hälsoinspiratör, journalgranskning, sårvård, mentorskap och handledning eller webbutbildning.

Vårdenheter som deltar i pilotprojektet

Förlossningen/BB/gynekologisk vårdavdelning Hudiksvalls sjukhus, internmedicinavdelning Hudiksvalls sjukhus, lungavdelningen Gävle sjukhus och ortopedavdelningen Gävle sjukhus. Från 30 januari har akutmottagningen i Bollnäs börjat med projektet och kommer att vara med resten av projekttiden. En utvärdering av projektet kommer att göras i juni 2024. Därefter kommer hälso- och sjukvårdsledningen ta ställning till om arbetssättet ska införas på fler arbetsplatser.

För att delta i projektet ska medarbetaren jobba minst 75 procent med skifttjänstgöring som innebär att personen jobbar dagar, kvällar och i vissa fall nätter.

Projektet startades hösten 2019 men på grund av pandemin och hård arbetsbelastning på hälso- och sjukvården hade man inte möjlighet att driva det fullt ut och hösten 2021 gjordes en nystart. I snart ett år nu har projektet körts i dess rätta omfattning.