Shigella infection --v 6.1 Job ID: 732e30f0-21c9-445c-9656-93131bef18b6

Förskola i Gävleborg drabbad av shigella – smittspårning inledd

Smittskyddsenheten i Gävleborg har initierat smittspårning på Hedesunda förskola efter att ett barn har testats positivt för shigella, en mycket smittsam tarmbakterie. För att förhindra vidare smittspridning på förskolan genomförs nu omfattande provtagningar på både barn och personal.

De individer som har exponerats för smittan har fått särskilda förhållningsregler. Det innebär att de ska hålla sig isolerade i hemmet tills ett negativt provsvar kan bekräftas. Vid positivt provsvar rekommenderas behandling, oavsett symtomens allvarlighet. I vissa fall krävs ett nytt negativt prov efter avslutad antibiotikabehandling innan individen kan återgå till sin normala verksamhet.

Detta gäller särskilt personer i riskyrken, som de som hanterar oförpackade livsmedel, samt förskolebarn. Provtagningen påbörjas tidigast en vecka efter avslutad behandling, och god handhygien ska iakttas för att minska risken för smittspridning. Provresultat förväntas komma inom 1–2 vardagar efter att proverna har lämnats in. 

Förhållningsregler minskar risken för smittspridning

Förhållningsreglerna som har utfärdats är viktiga för att minska risken för smittspridning. Om dessa inte följs ökar risken att smittan överförs till personer i den smittades omgivning, vilket kan förlänga och förvärra utbrottet. Rektorn för den berörda förskolan har i samråd med smittskyddsenheten skickat ut information till vårdnadshavare och personal.

Så sprids shigella

Shigella sprids främst genom förorenat vatten och livsmedel, och kan orsaka diarré och feber. Inkubationstiden är vanligtvis 2–3 dagar och smittorisken är som störst under sjukdomens akuta fas. Symtomfria personer som kan följa hygienföreskrifter får gå till arbete eller skola, förutsatt att de inte arbetar inom riskyrken. 

Under de senaste 10 åren har mellan 200 och 300 fall av shigella rapporterats årligen i Sverige. År 2023 skedde dock en ökning till 728 fall, och i Region Gävleborg med 23 fall.

Mer information: Dysenteri – shigella – 1177.se