Studera det du gillar på folkhögskola

Vad drömmer du om? Folkhögskolorna i Gävleborg finns för dig som vill testa något nytt och förverkliga dina drömmar. Här finns utbildningar inom bland annat musik, konst, och slöjd och yrkesutbildningar för dig som vill jobba med IT, trädgård, som behandlingspedagog eller som lärarassistent. Här kan du också få hjälp att skaffa din gymnasiebehörighet.

Kursdeltagare sittande vid skolbänk

Folkhögskolan är en utbildningsform där du och dina behov, förkunskaper och intressen står i centrum. På folkhögskolorna hittar du ett brett utbud av kurser och yrkesutbildningar med både praktiska och teoretiska delar. Totalt finns sex folkhögskolor i Gävleborgs län. Tre av dem – Bollnäs folkhögskola, Forsa folkhögskola och Västerbergs folkhögskola – drivs av Region Gävleborg.

Våra folkhögskolor erbjuder:

Allmän kurs: En utbildning för dig som inte har grundskole- eller gymnasieutbildning men vill skaffa behörighet att studera vidare på yrkeshögskola eller högskola. Du läser kärnämnen i en studietakt och på en nivå som anpassas efter dig.

Särskilda kurser: Kurserna är inriktade på olika ämnesområden och ger dig möjlighet att fördjupa dig i ett intresse. Här finns massor med olika ämnen att välja mellan, till exempel musik, textil, ¬teater, foto, ljudteknik, hantverk och konst, eller varför inte utveckla ditt skrivande på en skrivarkurs?

Vi erbjuder även specialkurser för dig med afasi.

Yrkesutbildningar: Utbildningar för dig som har avslutat gymnasiet och vill utbilda dig till exempelvis ljudtekniker, dramapedagog, beroendeterapeut, lärarassistent, guide eller inom trädgård.

Korta kurser: Kurser för dig som vill upptäcka nya kunskaper och utforska kreativa uttryck i härlig gemenskap.

Våra folkhögskolor finns utspridda över länet och vissa utbildningar går att läsa på distans. I Bollnäs, Storvik och Forsa kan du som studerar på plats bo på internat. Du som studerar på distans och besöker skolan några gånger under utbildningen kan också övernatta på internaten.

Folkhögskolorna håller i vissa utbildningar tillsammans med bland andra Arbetsförmedlingen. Till exempel etableringskurs, studiemotiverande folkhögskolekurs och svenska för utländsk vårdpersonal.