Porträttbild på Hanna Brännström

Hanna Brännström

Kulturstipendiat 2023, konst.

Vad betyder det för dig att få det här stipendiet?

Det här stipendiet ger mig möjligheten att tidsmässigt prioritera mitt konstnärskap och att bygga upp en arbetsplats och verkstad här där jag är verksam, för att slippa behöva åka till annan ort för att arbeta där. Det är även en fin stärkande bekräftelse och betyder mycket att få den uppmärksamheten här i regionen, som nyinflyttad!

Vad betyder kultur för dig?

Kultur handlar för mig om att, genom kreativa uttryck, bjuda in andra till att tillsammans undersöka vad vi som människor har eller inte har gemensamt, och vad det handlar om. Det är ett sätt att bearbeta och sätta fingret på känslor och upplevelser, för att erkänna dem, förstå dem och att tillsammans kunna prata om dem.

Att arbeta med skulptur, som är mitt huvudsakliga område, grundar sig i ett stort intresse för material och olika hantverkstraditioner. Hur vi människor har skapat föremål att använda, eller inte använda, för att uppfylla olika sorters behov. Det kan handla om hur vi utformat praktiska redskap, möbler eller prydnadssaker som berättar något om vilka vi är, eller vilka vi vill att andra ska tänka att vi är. I slutändan går det väl att definiera det som en aspekt av något mänskligt. Hur vi rör oss i världen och hur vi blir berörda av den.

Vad är nästa steg i ditt arbete?

Nästa steg i mitt arbete är att lägga tid på att bygga upp en verkstad och arbetslokal här, så att jag har möjlighet att arbeta med skulptur härifrån. Mina verk handlar oftast om kroppens möte med sin omgivning, ofta möbler och interiörer, och det ska bli spännande att arbeta vidare med det, förhoppningsvis i nya material och tekniker.

På den senaste tiden har jag börjat intressera mig för textil på ett nytt sätt. Då jag tidigare arbetat mycket utifrån textila motiv, men i andra material så som bl.a. gips och metall, så har det väckts ett intresse hos mig att lära mig mer om textila hantverk, så som att väva och fläta olika organiska material.

I mitt konstnärskap har jag alltid varit väldigt intresserad av att lära mig olika skulpturala material och hantverk och det är ofta materialet som driver mina verk framåt. Vi får se vad det blir, men jag ser mycket fram emot att ha möjligheten att utforska det mer den kommande tiden framöver, här, tack för det!


Motivering till kulturstipendiet

Konstnären Hannah Brännström är född 1992 och utbildad inom fri konst vid Umeå Konsthögskola. Efter sin masterexamen våren 2022 flyttade hon till Österfärnebo för att utveckla sin konstnärliga verksamhet med utgångspunkt i länets södra spets.

Brännströms skulpturala verk kännetecknas ofta av en precision i valet av detaljer och av signifikanta förskjutningar i formen av vardagliga föremål. Skulpturerna kan betraktas som brottstycken i en konstnärlig skildring som vill uppehålla sig vid psykoanalysens begrepp om det kusliga (das unheimliche). Begreppet sätter, precis som hennes konst, fingret på den intellektuella förvirring och obehagskänsla som uppstår när vi får svårt att särskilja det som är familjärt och bekant från det som vi har förträngt och upplever som främmande.

För att kunna fördjupa och vidareutveckla sin konstnärliga praktik med utrymmeskrävande skulpturer, vill Hannah Brännström bygga upp arbetslokaler i en gammal ladugård. Ambitionen är att ateljén på sikt också ska kunna nyttjas som produktionsplats för andra konstnärer, och att ladugården ska bli ett rum för mindre utställningar och nod för konstnärliga fältstudier i det omkringliggande landskapet.

Region Gävleborg tilldelar Hannah Brännström kulturstipendium 2023 för att ge henne tid att utforska sitt redan tydliga konstnärliga språk och bidra till hennes möjligheter att etablera sig och bygga upp en konstnärlig produktionsplats i Gävleborg.