DansDialog

DansDialog 17 november 2024 på Kulturcentrum Sandviken

Varmt välkomna till höstens DansDialog som sker Söndagen den 17 november på Kulturcentrum i Sandviken under deras dansvecka DansFest Sandviken. 

Kultur Gävleborg bjuder in till DansDialog för verksamma, utövare, pedagoger, unga, danintresserad med flera att två gånger om året gemensamt få en bred inspirationsdag, möta verksamma i länet eller nationellt. DansDialog öppnar också upp möjligheten till att nätverka och dela danshändleser i närområdet med varandra. Vi berör också utvecklingsmöjligheter och framtida projekt och händelser inom dansen i länet. 

Dagens schema

10.00-12.00 Workshop Finding Tools med Teresia Björk – Teaterbruket
12.00-13.00 Lunch – Kultur Gävleborg bjuder på enklare lunch sallad/wrap 
13.00-14.00 Samtal och nätverkande – Dramasalen
14.00-15.30 Fika och föreläsning Camilla Lucchesi – Dramasalen
15.35 Soloförakt ”u&me” av och med Teresia Björk – Teaterbruket 
16.00 Birds (come back to Bones) dansföreställning på Musikverket  https://www.riksteatern.se/forestallningar/birds-come-back-to-bones2/202411171600-125736G

Om Teresia Björk

Teresia Björk arbetar som dansare, koreograf och har varit verksam nationellt och internationellt de senaste 35 åren. Hon har också haft täta samarbeten med teater och film – som dansare, skådespelare och koreograf – vilket avspeglar sig i hennes koreografi. Teresia Björk är från Stockholm och utbildad på Kungliga Svenska Balettskolan, Balettakademien och SKH. Under karriären har Teresia varvat dans- och koreografiuppdrag med undervisning, skådespeleri och modelljobb. Samtidigt har hon varit selektiv och bara gjort sådant hon velat göra. Som ensamstående trebarnsmor och konstnär kände hon igen sig i Siri Derkerts levnadsöde vars konstnärskap och liv hon gestaltat i en trilogi av dansföreställningar.

Den första, mer generella Without Name kom 2014. Därefter gjorde hon en föreställning om Siri Derkerts tid i Paris, Vi-We-Nous 2016. Den sammanfattande, tredje delen Etsningar hade premiär 2017. Teresia Björk ägnade hela sju år åt att forska, koreografera och dansa på temat Siri Derkert. Projektet resulterade i tre koreografier, ett stort antal föreställningar, en film och en bok. Det avslutades 2019.Samtliga föreställningar visades i Stockholm på scener som Stockholms Stadsteater, Dansmuseet och Fylkingen samt runt om i Sverige och internationellt.

Under pandemin februari 2020 hade verket Inre Rum på temat godhet premiär på Dansens Hus i Stockholm och under 2021 öppnades en utställning om Teresias arbete på initiativ av Per Jonsson Dance Center i Ljusdal. Våren 2023 började ett stort arbete med att omforma utställningen för Scenkonstmuséet i Stockholm samt repetitioner med de nya verken AMORF och unknown. Hösten 2023 visades utställningen Teresia Björk Dance Art & Choreography på Scenkonstmuséet som en popuputställning. Under samma period hade verken AMORF och unknown premiär.

Workshop med Teresia Björk i metoden Finding Tools

Sedan 2006 arbetar Teresia Björk med en koreografisk metod hon skapat, kallad Finding Tools. Den använder hon även när hon leder workshops eller ger dansklasser. Det är en metod där dansaren står i fokus genom att tilldelas verktyg och uppgifter för att successivt kunna skapa i rörelser och andra dynamiska uttryck.

Inledningsvis en uppvärmning av kropp och röst/ljud där de närvarande även möter upp varandra och skapar duos, trios osv. Genom att uppmuntra den enskilde dansaren att hämta ur egna kunskaper och behov skapas former och uttryck för att själv hitta egna verktyg och vägar för att utvecklas vidare.

I metoden ingår också att utforska sina egna uttryck och sitt artisteri generellt. Metoden ger en relevant förberedelse för dansarens dagliga arbete och bygger på dynamik, lust och kreativitet. Tillsammans och med tillfälle för reflektioner och högt i tak ges utrymme och möjligheter att uttrycka sig fritt i rummet ihop med tydlig coaching fysiskt i form och uttryck. I anslutning till Finding Tools får dansarna även ta del av Teresias repertoar och konstnärliga uttryck för scenen.

Föreläsning Camilla Lucchesi

Alla som dansar är en dansare!

Vad kan danshälsa vara för årsrika personer och personer med olika funktionsbortfall?

Danshälsa kännetecknas av ett salutogent synsätt där dansglädje, intryck, uttryck, mötet med en annan människa och närvaron i den egna kroppen står i centrum. 

Vad är det med dans som gör att den skapar ett sådant välbefinnande och hur kan vi skapa möjligheter för fler att vara i dansen? 

Camilla Lucchesi, danslärare, koreograf och verksamhetsutvecklare inom funktionsrätt hos SV Gävleborg, berättar om sina erfarenheter av danshälsa, dans för parkinson, neurodans, dans för den åldrande kroppen och hjärnan. 

I Camillas dansklasser finns 3 regler:

  • Du behöver inte kunna något.
  • Du behöver inte komma ihåg något.
  • Du kan inte göra fel. 

“u&me” (solo)

"u&me" är ett solo med dans och komik och som interagerar med publiken genom att bjuda
in till en människas imaginära värld av skog, stenar, vatten och smaksensationer från ett
ensamt liv på en soffa, väntrum eller är det ett hem?

Kompositör Stefan Johansson
Föreställningslängd: ca 20 minuter

Birds (come back to bones)

Har du någon som kommer och går i ditt liv?

Vid någon tidpunkt i livet behöver vi sprida våra vingar och våga oss bort från det som vi redan känner till. Men hur långt kan vi flyga innan vi tappar kontakten med oss själva och vårt ursprung? I en intim duett utforskar två dansare vad självständighet och beroende kan betyda. Det blir en känslostark gestaltning av att flyga fritt och att bygga bo. Om avsked och hemkomst. I Birds (come back to bones) djupdyker dansarna i de traditionella dans- och nycirkusformerna Pas de deux (dans för två) och Parakrobatik, en cirkusgren som utförs utan redskap, med tonvikt på styrka och balans.

De manligt och kvinnligt kodade rörelserna utmanas i en intuitiv koreografi. Sittande på stolar runt dansmattan får vi uppleva dansen helt nära, samtidigt som verket erbjuder ett fågelperspektiv på samhörighet, vänskap och behovet av att vända hem.

Riksteatern i samarbete med Dansinitiativet, Luleå.
Föreställningslängd: 45 min
Biljetter köpes separat:

Kontakt