Fantomförvaltningen: Förslag nr. 49: Kontorsklocka (år okänt)
Konstnär: Kanslibyrån
Teknik: Skulptur (objekt)
Placering: Konferensvåningen, Hudiksvalls sjukhus
Om verket
I ett konferensrum på Hudiksvalls sjukhus hänger en väggklocka som vid första anblick ser ut att vara en helt vanlig klocka, men vid närmare betraktelse kan en reagera över att endast siffrorna 9 och 5 är utskrivna på urtavlan. Verket ”Fantomförvaltningen: Förslag nr. 49: Kontorsklocka” är gjort av konstnärsduon Kanslibyrån och ingår i en större serie som består av många olika igenkännbara objekt och kontorsföremål, däribland ”Fantomförvaltningen: Förslag nr. 32: Modifierad penna” som du även ser i bild. Den sistnämna ser ut att vara en vanlig Ballografpenna, som vi framför allt känner igen från receptionsdiskar och kundmottagningar, men där kedjan i rostfritt stål har förlängts till sex meter.
Kanslibyrån har omformat objekten och funktionerna har förvrängts i ett ironiskt försök att göra dem mer användbara och lättförståeliga. Detta för att påvisa och luckra upp stelbenta strukturer och invanda normer som finns inom offentliga och privata institutioner i Sverige.
Kontorsklockan är specialutformad för att användas bland annat av kontorsverksamheter och myndigheter som har 9-17 som arbetstid. För att personer tydligare ska förstå vad som är arbetstid och fritid, och på så vis öka koncentrationen på arbetsplatsen. Här vill Kanslibyrån påvisa det absurda samhället vi lever i där näst intill allting är anpassat efter det här systemet. Ett sjukhus är en plats som arbetar utanför dessa kontorstider men genom att placera skulpturen i konferensvåningen, som troligtvis används mestadels under dagtid, kan skulpturen uppmana människorna i rummet att granska sina egna sociala mönster och regler. Vad gör du för att motarbeta invanda normer och sociala regler i din vardag?
Texten är en konstanalys skriven av Region Gävleborgs konstsamlingsverksamhet.
Om konstnärsduon
Konstnärsduon Kanslibyrån grundades 2007 och består av konstnärerna Per-Arne Sträng (f. 1976, Östersund) och John Huntington (f. 1981, Rävlanda). De träffades på Konsthögskolan i Umeå och började utveckla en gemensam idé om hur små, knappt märkbara aktioner i offentliga miljöer kan leda till vardagliga normförskjutningar och brott mot sociala regler. Deras konst kan förklaras som en slags konstnärlig motståndskraft där de vill undersöka vad som händer om människans sociala mönster och regler utmanas.
Kontakt
Louise Sundberg, konstpedagog, louise.sundberg@regiongavleborg.se, 073-443 68 90