Storstake
Konstnär: Åsa Jungnelius
Teknik: Glas
Placering: Teknikparken, Gävle, våning 2
Om verket
Kontorsmiljön i Teknikparken, Gävle präglas av råa betongväggar, stålbakar och industriell arkitektur. Miljön kontrasteras bland annat av ett flertal glaskonstverk som finns placerade i lokalerna. Åsa Jungnelius verk, Storstake, bryter av mot den strama omgivningen med sin pastellrosa färg och sina glittrande lekfulla detaljer. Verkets titel och avlånga form leder tankarna till en fallossymbol. Är det en dildo satt på piedestal? Eller kanske bara till en kitschig ljusstake? Åsa Jungnelius är en Sveriges mest välkända glaskonstnärer och har genom hela sin karriär utforskat könsroller och hur material, estetik och konsumtion förhåller sig till olika maktstrukturer.
Storstake köptes ursprungligen in 2007 till Hållplats konst – regionens dåvarande utställningsplats för samtida skulptur och installation. Verket finns i 9 stycken unika exemplar som Jungnelius formgivit i olika färger och attribut. Det första gjorde konstnären till sitt examensarbete på konstfack 2004.
Den rosa färgen går som en röd tråd genom Jungnelius konstnärskap. Rosa är traditionellt förknippat med kvinnlighet men även med kroppslighet och intimitet. I verket blandas den rosa färgen med hårda och mjuka material. Den utpräglat manliga formen har smyckats med kvinnligt kodade attribut som pärlor och päls. Kedjan i glas som slingrar sig runt staken kan associeras till fetischism men bär även ett symbolspråk relaterat till bundenhet och frigörelse. Genom att spela på material, färger och kulturella företeelser leker Storstake med våra förväntningar kring manlig och kvinnlig sexualitet, och utgör ett lekfullt avbrott i kontorslokalerna.
Om konstnären
Åsa Jungnelius är född 1975 i Nacka och var mellan åren 2007 till 2013 knuten till Kosta Boda i Småland. Under den perioden formgav hon bland annat serien Make Up – glasskulpturer i form av läppstift och nagellack som fick en stor kommersiell framgång. Jungnelius är numera lektor vid Konstfack på institutionen för glas och keramik och kommer i framtiden gestalta den planerade tunnelbanestationen Hagastasden i Stockholm.