Surface Sensor (New Tide) (2015)
Konstnär: Catrin Andersson
Teknik: Teckning, kol
Placering: Konferensvåning, Hudiksvalls sjukhus
Om verket
Catrin Anderssons kolteckning ”Surface Sensor (New Tide)” ingår i en storskalig serie teckningar som producerats med samma teknik. Andersson har låtit papper med svart ritkol reagera med vatten och is från sjöar, likt vid en fotografisk framkallningsprocess. För verket ”Surface sensor (New Tide)” användes vatten och is från sjöarna runt Skogsbyn Jädraås när det frös till under oktober månad 2015.
Bilden som framträder i ”Surface Sensor (New Tide)” visar ett minimalistiskt och abstrakt uttryck där vi kan ana linjer av en horisont. Motivet kan liknas vid ett öppet hav där tidvattnet rullar in och för med sig nytt, syrerikt vatten. En minnesbild av något som varit och en hyllning till något som precis har börjat.
Samma år som verket skapades valde Andersson att bosätta sig i Jädraås. Genom att framställa verket med vatten från den plats som är upphov till en personlig omställning, placerar hon sin egen livssituation i centrum.
I konsten utgår Andersson ifrån platser som genomgår någon sorts förändring, vetenskapligt och/eller känslomässigt, och som kan länkas till forskarrapporter och hypoteser inom klimatforskning, arkeologi och materialkunskap. Tidsperspektivet är högst aktuellt i hennes konstnärliga arbete då hon utgår ifrån processer, ytor som förändras över tiden och som genom hennes konstverk blir ett fruset ögonblick i en ständigt föränderlig process. Framför allt intresserar hon sig för naturens långsamma förlopp som isbildning och issmältning och hennes verk blir därför en kommentar till klimatdebatten.
Hur tolkar du Anderssons verk, ”Surface Sensor (New Tide)”?
Texten är en konstanalys skriven av Region Gävleborgs konstpedagog Louise Sundberg.
Om konstnären
Catrin Andersson (f. 1974) bor och verkar i Jädraås. Hon har en examen i fotografi och visuell kommunikation från Edinburgh College of Art and Design, vilket blir tydligt i hennes konstnärliga arbete som ofta påminner om fotografiska framställningsprocesser.
Läs mer på konstnärens hemsida
Digital visning om verket
I filmen berättar konstpedagog Louise Sundberg mer om verket.
Kontakt
Louise Sundberg, konstpedagog, louise.sundberg@regiongavleborg.se, 073-443 68 90