Residens: Genom molntäcken och vindbyar
Tillsammans med ateljémuseet Tallbo och Sandvikens kommun har Kultur Gävleborg fått möjlighet att bjuda in yrkesverksamma konstnärer och slöjdare till residenset Genom molntäcken och vindbyar.
Med residenset, som är indelat i tre olika vistelseperioder under sommaren 2025, vill vi erbjuda tid och rum för estetisk reflektion, platsspecifik research, konst- eller slöjdbaserade fältstudier samt ett (enskilt, kollektivt eller medskapande) arbete i relation till det konstnärliga arv och den särskilda miljö som omgärdar det historiska konstnärshemmet.
Sommaren 2025 har vi glädjen att välkomna följande residensdeltagare:
Kristina Müntzing
Porträtt av Lisa Wahlström

Vistelseperiod: 19–25 maj
Öppen ateljé och konstnärssamtal lördag 24 maj, 13.30 i Å-huset
Genom sin konstnärliga praktik intresserar sig Kristina Müntzing för relationen mellan konst och hantverk, och formulerar gärna sitt visuella språk kring arbetets historiska villkor, specifikt utifrån kvinnors erfarenheter och deras politiska engagemang. Med utgångpunkt i estetiska närläsningar och bearbetningar av bevarade arkivmaterial reflekterar Müntzings verk över arbetsförhållanden, materiella förutsättningar och enskilda kvinnors liv och öde i relation till bland annat textilindustrin. Funna motiv och berättelser skärs i strimlor och flätas sedan ihop med varandra, vilket får bilder och mönster att formas till ett slags kartor och nya arkiv.
I samband med sin vistelse vid konstnärshemmet Tallbo vill Müntzing uppehålla sig vid arvet efter Lisa Hedberg (f. Wahlström) och undersöka hennes slarvtjällsalster, samlade mönster och de drivkrafter som går att ana i Lisas arbete med att organisera Gästriklands hemslöjdsförening.
Kristina Müntzing (f. 1973 i Helsingborg) är verksam i Malmö och är utbildad vid Goldsmiths College of Art i London, Valands konsthögskola i Göteborg samt vid Nordiska konstskolan i Karleby, Finland.
Amanda Moberg
Ur det strilande regnet

Vistelseperiod: 2–8 juni
Öppen ateljé och konstnärssamtal lördag 7 juni, 13.30 i Å-huset
Med väven som utgångspunkt undersöker Amanda Moberg stadier av omformning, förstörelse och frånvaro. Verken kan upplevas som lämnade i diffusa förlopp där ytor, strukturer och ordningar befinner sig i förändring. Den vävda ytan kan liknas vid en abstraktion av naturens villkor, men är på samma gång en ordnande princip som tycks vara grundläggande för det mänskliga tänkandet och vår förståelse av världen. Väven ska därför inte ses som ett objekt utan i första hand som ett tecken. Genom berättelser och gester breder verken ut sig till en poetisk värld av förbindelser som tillsammans med en uppmärksam blick och ett ekokritiskt förhållningssätt kan hjälpa oss att peka på svårupptäckta aspekter av vår egen tid.
Under residenset på Tallbo vill Moberg, genom utforskande färgningsprocesser, närma sig platsen och sina barndomsminnen av ett farligt landskap kontaminerat av radioaktivt nedfall.
Amanda Moberg (f. 1990, Stockholm) är verksam i Malmö och har en master i fri konst från Konsthögskolan i Malmö.
Kasra Alikhani
Sommarstugan

Vistelseperiod: 7–13 juli
Öppen ateljé och konstnärssamtal lördag 12 juli, 13.30 i Å-huset
I industrialiseringens spår, ungefär vid samma tid som när paret Hedberg var verksamma, växte sommarstugan fram som ett fenomen i Sverige; kanske som ett nationalromantiskt svar på en längtan efter en idealiserad landsbygd. Kasra Alikhani har också lockats av idén om sommarstugan som en plats för återhämtning, men har aldrig haft tillgång till någon under sin uppväxt. Under sin vistelse i Tallbo vill han spegla och kritiskt reflektera över denna längtan, både sin egen och den som präglade delar av samhället under förra sekelskiftet. Genom ett fokuserat arbete med måleri och skulptur, i form av små tredimensionella scener, vill han föra en dialog med Ecke Hedbergs landskapsmåleri och Lisa Hedbergs handarbeten för att utforska våra fantasier om sommarstugan.
Kasra Alikhani (f. 1987 i Iran) är baserad i Stockholm och har en masterexamen i fri konst från HDK-Valand i Göteborg. Som konstnär och filmare väver han ihop personliga iakttagelser, måleri och referenser till vår masskultur i fiktiva iscensättningar som reflekterar över vardagens teater. Genom sina iscensättningar utforskar Alikhani hur det förbisedda och välbekanta kan sättas i nytt ljus och därigenom synliggöra större strukturer i samhället.
Kontakt
Erik Anderman, verksamhetsutvecklare konst, Kultur Gävleborg, erik.anderman@regiongavleborg.se
Matilda Wiklander Palmertz, verksamhetsutvecklare hemslöjd, Kultur Gävleborg, matilda.wiklander.palmertz@regiongavleborg.se