Nyhetsbrev 4 2023

Små förändringar i vardagen – stora fördelar för hälsan

Under Bollnäs kommuns Hälsovecka genomförde Mary Badawi en uppskattad föreläsning på lätt svenska på ämnet folkhälsa. Med ett visuellt anpassat material berörde föreläsningen ämnen som kost, levnadsvanor, stress och motion.

Syftet med föreläsningen var att ge tredjelandsmedborgare mer kunskap om hälsa och inspirera till förändring i små steg. Små förändringar i hur du lever kan göra stor nytta för din hälsa.

Föreläsningen var mycket uppskattad, över 60 personer deltog vid föreläsningstillfället. Utöver det har 3 föreläsningar genomförts ute på arbetsplatser där personer arbetar/praktiserar/arbetstränar i arbetsmarknadsinsatser.

Vad ville du att besökarna skulle ta med sig från föreläsningen?

– De små tipsen om vad de själva kan göra, exempelvis att använda mindre socker. Kost och motion påverkar hälsan och det behöver inte vara perfekt utan börja med det lilla berättar Mary.

Marys budskap är enkelt. Det krävs bara små förändringar för att få stora fördelar hälsomässigt. Det kan handla om tankar kring motion, det behöver inte vara så stort utan att exempelvis gå av bussen en hållplats tidigare. Mary visade också var i kommunen som en person kan få stöd om den har behov av behandling.

Föreläsningen gjordes i samverkan med Studiefrämjandet Hälsingland under Hälsoveckan v.37. Det var ett samarbete i Bollnäs kommun mellan Biblioteket, Folkhälsostrateg, Näringsliv och utveckling, Kommunikationsenheten, Öppna förskolan samt Arbetsmarknad & etablering och det AMIF finansierade projektet Samverkan Gävleborg2022.

   


Lyckad satsning utvecklas vidare i syfte att öka barns självförtroende, hälsa och rörelseglädje

Föreningsalliansen har tillsammans med Bollnäs kommun och föreningslivet i Bollnäs beviljats medel från arvsfonden att vidareutveckla pilotsatsningen från 2020, Förskola på tur, under tre år framåt. Denna gång ligger fokus på aktiviteter som främjar rörelse och hälsa.

Förskola på tur är ett initiativ som påbörjades 2020 och som nu utvecklas vidare med medel från Arvsfonden. Projektet drivs av Föreningsalliansen i samarbete med Bollnäs kommun och föreningslivet i Bollnäs och pågår fram till april 2025.

Projektet syftar till att ge barn förutsättningar för ökat självförtroende, hållbar hälsa och en rörelseglädje hela livet och målet är att sänka trösklar för barns deltagande i fritidsaktiviteter.

Inom projektet ska en modell utvecklas där barn under ett års tid introduceras för olika fritidsaktiviteter. Målgruppen är Bollnäs femåringar. Barnen som går på förskolan ska var tredje vecka få prova olika fritidsaktiviteter och tillsammans med pedagoger träffa kunniga ledare och testa och utveckla aktiviteter i en trygg miljö. Inom projektet ska nya samarbeten med gymnasieskolor upparbeta nya metoder för föreningar att hitta och utbilda äldre ungdomar till ledare. Önskemålet efter det att projektet avslutas är att en ny modell implementeras i förskolans och föreningarnas ordinarie verksamhet.

– Vi är nu inne på andra läsåret av projektet och antalet 5-åringar i år är 330 stycken. Det är en sådan otroligt häftig känsla när man vet att alla barn har fått prova på exempelvis skridskor och skateboard efter en aktivitetsomgång på Gumpels skatehall och SBB Arena, säger Maria Skyttner från Föreningsalliansen.

Alla barn har olika förutsättningar, men i detta projekt behöver inget barn ha egen utrustning utan alla barn deltar på sina egna villkor och får låna utrustning från Fritidsbanken i Bollnäs.
De bussas från sin förskola tillsammans med sina pedagoger och får under aktivitetsdagarna träffa barn och pedagoger från andra förskolor.

– Vi ser att barnen integrerar med barn från andra förskolor och det bidrar till ett mer integrerat samhälle i tidig ålder, avslutar Maria Skyttner.


Lärgrupper får föreningens unga att växa

I Hudiksvalls Orienteringsklubb tar barn och unga ett stort eget ansvar för planering, banläggning och aktiviteter av olika slag. Genom planering och utvärdering i så kallade lärgrupper växer de steg för steg in i nya utmaningar. ”Våra unga får ofta beröm för sina insatser, de är vana att ta ansvar”, berättar ungdomsledare Catherine Vennberg.

När föreningen drog igång för över tio år sedan kom det in många föräldrar och unga utan orienteringsbakgrund. Ungdomsledare Catherine tyckte så klart att det var jättepositivt, men samtidigt såg hon en utmaning. Det blev svårt att själv hinna planera och genomföra träningar varje vecka, lägga banor, sätta ut kontroller, plocka ihop kontrollerna.

Startade ett ungdomsråd

– Den tiden hade jag inte, och det krävs att du kan orienteringen för att lägga banor. Det är inget som en ovan förälder kan göra, säger hon. Orienteringsträning blir speciellt på det sättet med alla förberedelser och efterarbete.

Då startade Catherine ett ungdomsråd. Tanken var att barn och unga skulle få hjälpa till, men även göra andra roliga saker tillsammans. Parallellt med idrottsverksamheten har ungdomsrådet satsat mycket på sociala aktiviteter i anslutning till träningar och tävlingar.

Lärgrupper utvecklar

– I ungdomsrådet pratade vi i olika lärgrupper om vad vi ville göra, vad vi ville lära, vad som hade varit bra och vad som hade varit mindre bra, berättar Catherine. Utifrån önskemålen så la jag en plan för hela säsongen och portionerade ut alla träningar så att varje aktiv fick ansvara för en träning per säsong.

Från det att man är 10 år så är man med och planerar och håller i egna träningar för gruppen 10-12-åringar och när du är mellan 13 och 16 år bygger vi på med utbildning i digitala banläggningsprogram och lite större ansvar.

Växa som människor

– Jag är så bortskämd, de här ungdomarna är så otroligt bra ledare, de får verkligen växa in att vara ledare. Jag lämnar väldigt mycket ansvar, i dialog med föräldrarna självklart. När det till och med kommer unga som slutat orientera men som vill vara med och ta ansvar ändå, då vet man ju att man har lyckats tycker jag!

– Allt det här tror jag kommer att vara gynnsamt när de blir äldre, oavsett om de håller på med idrott. Det här får dem att växa som människor. De vet hur det vill att det ska fungera, och de tycker det är kul att hjälpa till!

Denna artikel har kortats – läs hela artikeln på RF Sisus webbplats.


SPIRA – ett arbete som syftar till att undanröja riskfaktorer och tillsätta skyddsfaktorer

Rädda Barnen är, igenom två projekt som genomförs i Sandviken, del av Sandvikens kommuns arbete med Spira. Spira tar stöd i Communities That Care (CTC), en vetenskaplig samverkansmodell som är framforskad i USA med som arbetas utifrån i många länder. CTC tar vara på engagemanget hos lokalsamhällets aktörer; exempelvis kommunen, bostadsbolag, föreningar, myndigheter, civilsamhälle och boende, för att tillsammans åstadkomma förändring.

Spiras arbete med CTC i Sandvikens kommun syftar till att undanröja riskfaktorer och tillsätta skyddsfaktorer för att skapa en bättre uppväxtmiljö. Arbetet delas upp i två spår – ett främjande och ett förebyggande.

Det främjande spåret, hjärtat av Spira, syftar till att stärka och bevara fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande hos barn och ungdomar. Spira mobiliserar alla de goda krafter i kommunen genom den sociala utvecklingsstrategin, som kan beskrivas som ett recept för positiv utveckling. Ett recept som går ut att skapa en känsla av tillhörighet genom att göra barn och unga delaktiga, stärka deras förmågor och bekräfta det vi vill se mer av. När känslan av tillhörighet finns blir barn och unga mer motiverad till att följa de regler, normer och värderingar i de sammanhangen vi skapar.

Det förebyggande spåret handlar om att ringa in vilka lokala behov det finns i Sandvikens kommun. Arbetet här baseras på barn och ungdomars egna upplevelser av sin uppväxt. Vilka risk- och skyddsfaktorer växer barn och unga i Sandviken upp med idag? När behovsbilden är inringad så matchas evidensbaserade insatser med de behov som finns för att säkerställa att det vi gör faktiskt fungerar.

Rädda Barnen är en drivande aktör i Spiras arbete i Sandvikens kommun. De sätter barnkonventionen i fokus, lyfter fram frågor om barns delaktighet, stärkande av barns egenmakt och rätten att vara med och påverka samt förbättra sina uppväxtvillkor.

– Rädda Barnen är goda ambassadörer för Spiras arbete eftersom det här inte är någonting som är nytt för dem. Det nya är att vi kan bli fler som pratar samma språk och att vi kan hjälpa varandra att bli bättre tillsammans, säger Hampus Haaranen från Spiraenheten, Sandvikens kommun.


Slutrapport konstaterar: Varje rörelse räknas

Den statliga Kommittén för främjande av fysisk aktivitet har lämnat sin slutrapport till Regeringen och pekar på flera viktiga områden för att minska stillasittandet. "Ingen aktör kan klara det ensam, men potentialen om hela samhället bidrar är enorm", säger kommitténs ordförande Per Nilsson.

Kommittén för främjande av fysisk aktivitet fick 2020 i uppdrag att kraftsamla och lämna förslag som kan leda till ökad fysisk aktivitet och minskat stillasittande. De konstaterar i sin slutrapport att det saknas en sammanhållen nationell struktur för arbetet, vilket gör det svårt att utnyttja potentialen i att främja fysisk aktivitet. Slutrapportens rekommendationer handlar därför bland annat om att ta fram en nationell strategi för fysisk aktivitet och att inrätta ett nationellt kompetenscentrum.

Kommittén ser dock att det redan i dag finns stora möjligheter för staten, myndigheter, regioner, kommuner, organisationer och andra aktörer att göra mer.

– Det är bra att det tas ett brett grepp om dessa frågor. Stillasittandet är verkligen en av vår tids pandemier och vi behöver ta problematiken på stort allvar, säger Ann-Gerd Bergdahl, distriktsidrottschef RF-SISU Gävleborg, som har följt kommitténs arbete och tagit del av rapporten.

– Att man lyfter vikten av en aktiv fritid genom idrott och friluftsliv är så klart värdefullt, men även att områden som en rörelserik skola och rörelsefrämjande samhällsplanering finns med. Det är jätteviktiga delar för att sänka trösklarna och inspirera till ökad fysisk aktivitet.

Ta del av rapporten med slutsatser och rekommendationer, och se en sammanfattning på Regeringes webbplats.