Analys synliggör möjligheter till en mer jämlik forskning
Alla verksamheter inom Region Gävleborg har haft möjlighet att ansöka om nya utvecklingsmedel för att finansiera utvecklingsarbeten som främjar en god och jämlik hälsa. En verksamhet som ansökte om utvecklingsmedel 2023 var Centrum för forskning och utveckling (CFUG) som analyserat jämlikhet inom forskningen.
– Alla Region Gävleborgs verksamheter har möjlighet och ansvar att bidra till en god och jämlik hälsa i Gävleborg, och för att kunna göra det är det viktigt våga granska sin verksamhet och se hur den bidrar till likvärdiga möjligheter – eller inte. CFUG har gjort ett gediget analysarbete och genom det funnit flera förslag till hur de kan göra det befintliga uppdraget bättre – och för alla. Liknande analyser kan också andra verksamheter göra, så väl i det stora som i det lilla, vilket vi så klart uppmuntrar, säger Emma Mårtensson, strateg vid avdelning folkhälsa och hållbarhet.
Centrum för forskning och utveckling (CFUG) har tillsammans med Samhällsmedicin tagit fram rapporten Forskning ur ett jämlikhetsperspektiv som undersöker potentiella ojämlikheter i hur forskningsansökningar bedöms, och föreslår förbättringar för att skapa en mer inkluderande forskningsmiljö. Målet är att säkerställa att alla forskare, oavsett kön, ålder, yrke eller verksamhetsområde, får lika möjligheter att ansöka om och erhålla forskningsmedel.
– Med vår granskning av jämlikhet så vill vi att forskningen som bedrivs i Gävleborg är stark och grund till god inkludering och jämställdhet i såväl beslutsprocesser som genomförandet, säger Caroline Björck, avdelningschef för Centrum för forskning och utveckling.
Jämlikhet i centrum
En av de viktigaste delarna av rapporten är analysen av sammansättningen av bedömningsgrupper och deras riktlinjer, vilket har lyfts fram som en nyckelfaktor för att säkerställa rättvisa beslut.
Rapporten rekommenderar att verksamheter inom Region Gävleborg kontinuerligt analyserar sin egen praxis ur ett jämlikhetsperspektiv.
– Rapporten hjälper oss att fortsätta utveckla mer jämlika processer inom forskningen. Det i sin tur kan leda till resultaten av forskningen tydligare kan bidra till hållbara verksamheter i Region Gävleborg och därmed goda förutsättningar för medborgarna i länet, berättar Björck.
Rapporten är ett tydligt exempel på hur Region Gävleborg arbetar aktivt för att främja jämlikhet och likvärdiga möjligheter inom forskningen. Arbetet har möjliggjorts genom utvecklingsmedel för god och jämlik hälsa.
Läs också: Möjlighet och ansvar att bidra till god och jämlik hälsa (endast tillgänglig för medarbetare inom Region Gävleborg) och Utvecklingsmedel för god och jämlik hälsa (regiongavleborg.se)