Rehabilitering

Rehabilitering utförs på alla vårdnivåer inom specialistvård samt kommunal, regional och privat primärvård.

Rehabilitering är en process som syftar till att bibehålla, återställa och förbättra en persons hälsa och funktion efter en skada, sjukdom eller annan hälsofråga.

Samverkan är en viktig del av rehabilitering och innebär att olika aktörer som är inblandade i en persons vård och rehabilitering samarbetar för att uppnå bästa möjliga resultat. Genom samverkan kan resurser och kompetenser kombineras för att ge patienten den bästa möjliga vården och stödet under rehabiliteringsprocessen.

En rehabiliteringsplan är en individuellt anpassad plan som utformas för att hjälpa en person att nå sina rehabiliteringsmål. Planen inkluderar vanligtvis mål, aktiviteter, tidsramar och resurser som behövs för att uppnå framsteg och förbättringar i rehabiliteringsprocessen.

Rehabiliterings- och sjukskrivningsprocess inklusive rehabiliteringsplan, hälso- och sjukvård – Platina id 09-824837(pdf)

För kunskap och färdighet att skriva rehabiliteringsplaner se flik för utbildning.

Arbetsterapeut

Arbetsterapeut inom specialistvård utför bedömningar vid nytillkomna sjukdomar, skador eller tillstånd hos patienter som är inneliggande på sjukhus eller tillhör någon av specialistmottagningarna. Arbetsterapeut inom specialistvård kan också bedöma och behandla mer komplexa tillstånd samt till viss del handleda yrkeskollegor i primärvård.

Arbetsterapeut inom regional och kommunal primärvård bedömer, rehabiliterar och behandlar vanligt förekommande funktionsnedsättningar och aktivitetsbegränsningar både på mottagning och i hemmet.

Alla arbetsterapeuter följer förskrivningsprocessen samt regionens övergripande rutiner vid hjälpmedelsförskrivning.

Remisskriterier för patienter med lymfödem, arbetsterapi specialistvård – Platina id 09-817625 (pdf)

Nutritionsbehandling ingår som en viktig del i den medicinska behandlingen vid både akuta och kroniska sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, födoämnesallergi, cancer, njursjukdomar, mag-tarmsjukdomar, ätstörningar, undernäring och övervikt. Matvanorna har dessutom stor betydelse för att förebygga sjukdomar som exempelvis övervikt och obesitas samt följdsjukdomar av dessa.

Nutrition

Fysioterapi syftar till att bedöma, behandla och rehabilitera patienter som lider av olika fysiska problem och sjukdomar. Fysioterapeuter använder en rad olika tekniker och metoder för att hjälpa patienter återfå styrka, rörlighet och funktion i kroppen.

Inom specialistvård utförs bedömningar vid nytillkomna sjukdomar, skador eller tillstånd hos patienter som är inneliggande på sjukhus eller tillhör någon av specialistmottagningarna.

Inom regional och kommunal primärvård bedöms, rehabiliteras och behandlas vanligt förekommande funktionsnedsättningar och tillstånd både på mottagning och i hemmet. 

Kurator inom specialistvård hanterar sjukdom, olycksfall samt andra svåra livssituationer som innebär förändringar i livet för patienter och närstående.

Kurator inom specialistvård erbjuder psykosocialt stöd till patienter som är inneliggande på sjukhus eller tillhör någon av specialistmottagningarna. Även ovan nämnda patienters närstående kan erbjudas psykosocialt stöd. För att få stöd hos kurator inom specialistvård ska patienten ha en patientansvarig läkare på någon av sjukhusets specialistmottagningar.

Kuratorer inom primärvårdens psyskosociala team kan erbjuda samtalsbehandling vid ångest, depression, stress, utmattning eller sömnproblem. Bedömning och psykologisk behandling vid lätt till måttlig psykisk ohälsa, såsom depression, ångestsjukdomar, sömnproblem eller krisreaktion kan utföras, likväl som när händelser, upplevelser eller beteenden i patientens liv påverkar och skapar ohälsa.

Inom logopedisk specialistvård arbetar logopeder med att utreda, bedöma och behandla kommunikations- och sväljningsproblem hos patienter i olika åldrar. Logopeder i specialistvård kan arbeta med en rad olika tillstånd, såsom språkstörningar, röststörningar, talapraxi, afasi, dysfagi (sväljningsproblem) och andra neurologiska sjukdomar och skador som påverkar kommunikationen och sväljningen.

Rutiner för barnhälsovård och skolhälsovård

Remisskriterier för språkutredning av skolbarn – Logopedenheten – Platina id  09-788634 (pdf)

Forsa Rehab är en korttidsrehabiliteringsavdelning som drivs i samverkan mellan Region Gävleborg och Hudiksvalls kommun. Avdelningen finns i samma byggnad som Fredens Kulle i centrala Hudiksvall. Syftet med Forsa Rehab är att kommunen och Regionen genom samverkan ger patienterna rehabiliteringsinsatser för att öka möjligheten att återgå till eget boende med ökad livskvalitet och minskade samhällskostnader.

Vem riktar sig Forsa Rehab till?

Avdelningen riktar sig till personer främst över 65 år som är i behov av rehabilitering på grund av fysiska och/eller kognitiva funktionsnedsättningar. De flesta kommer direkt från sjukhuset. Personerna ska vara bosatta i Hudiksvalls kommun och inte ha en uttalad demenssjukdom.

För att komma till Forsa Rehab skall en bedömning av arbetsterapeut och/eller fysioterapeut på aktuell vårdnivå gjorts.

Dagrehabiliteringen tar emot patienter, främst efter stroke eller neurologiska skador, som behöver träna motorik och balans. Vården erbjuds till vuxna patienter (18 år och äldre) med somatisk sjukdom, med särskild prioritet för de med stroke eller neurologisk sjukdom.

Patienterna ska bo i ordinärt boende, kunna hantera resor och rehabilitering, och behöva teamets särskilda kompetens för intensivbehandling under en begränsad period. Målet är att förbättra eller bibehålla funktions- och aktivitetsnivån, även vid progredierande sjukdom. Patienter ska vara motiverade och bedömda kunna tillgodogöra sig insatserna.

Dagrehab är ett komplement till annan rehabilitering inom primärvården och samverkar med hemsjukvård och externa stroketeamet. Behandling sker via remiss, rehabbegäran från paramedicinsk personal eller egen vårdbegäran.

 

En rehabiliteringsplan är en viktig del av rehabiliteringsprocessen för en individ som behöver stöd för att återhämta sig från en skada, sjukdom eller annan hälsoproblem. Utbildningen syftar till att ge deltagarna kunskaper och färdigheter för att kunna utforma individanpassade rehabiliteringsplaner som främjar återhämtning, minskar funktionsnedsättningar och främjar en hållbar återgång till arbete eller vardagsliv.

Utbildningen i sex delar är uppbyggd på videoföreläsningar, gruppdiskussioner och praktiska övningar och riktar sig yrkesverksamma inom hälso- och sjukvården som är involverade i rehabiliteringsprocessen. Utbildningen kan med fördel spridas över flera tillfällen och tar sammanlagt ca 2,5-3 timmar.

Genom att delta i utbildning om rehabiliteringsplaner kan yrkesverksamma inom hälso- och sjukvården förbättra sin kompetens och förmåga att stödja individer på deras rehabiliteringsresa mot ökad hälsa och välbefinnande.

Presentationer med filmlänkar

Manual utbildning rehabiliteringsplaner (Powerpoint)

PPT Del 1 Modern rehabilitering, definition och betydelse (Powerpoint)

PPT Del 2 Generisk modell för rehabilitering och delar av försäkringsmedicinskt arbete (Powerpoint)

PPT Del 3 Försäkringsmedicin (Powerpoint)

PPT Del 4 Rehabiliteringsplan med länk (Powerpoint)

PPT Del 5 ICF struktur (Powerpoint)

PPT Del 6 Att sätta mål i rehabiliteringsplanen (Powerpoint)

Rehabilitering och delar av försäkringsmedicinskt arbete – generisk modell

Den generiska modellen för rehabilitering och delar av försäkringsmedicinskt arbete beskriver centrala delar i patientens rehabilitering och sjukskrivning. Modellen ska bidra till en kvalitetssäker och samordnad process utifrån patientens behov och bästa tillgängliga kunskap. Modellen ska öka patientens delaktighet i vård och behandling, underlätta införande av kunskapsstöd och kommunikation mellan verksamheter och huvudmän.

NPO rehabilitering, habilitering och försäkringsmedicin | Kunskapsstyrning vård | SKR (kunskapsstyrningvard.se)

Programområden och samverkansgrupper | Kunskapsstyrning vård | SKR (kunskapsstyrningvard.se)

Kunskapsstöd – 1177 för vårdpersonal