Camilla Lucchesi

Kulturpristagare 2023.

Vad betyder det för dig att få det här priset?

Det här priset är egentligen ett pris för god samverkan kring dansen och att det funnits människor omkring mig som sagt ”ja” och valt att samarbeta med mig på olika sätt. Inget bra kan hända av sig självt. För mig betyder priset så mycket, det är på något sätt ett tecken på att dansen i Gävleborg har en viktig plats och jag är mycket glad och ödmjuk för att just jag får vara en del av allt detta fantastiska.

Vad betyder kultur för dig?

En stor fråga, kultur kan definieras på många sätt. För mig handlar det mycket om att ha yttrande- och uttrycksfrihet. Dans är en liten del av kulturen som helhet, och så viktigt för människor som vill uttrycka sig, uppleva och vara i just dansen. Kultur är lika viktigt som luften vi andas. Kultur bygger kittet mellan oss människor och den behöver få vara fri för människor att använda, skapa och uppleva. Att inte ha rätten och möjligheten till kultur vore otänkbart för mig. Kultur är det sätt på vilket vi hanterar, omsätter, förstår och förändrar samhället.

Vad är nästa steg i ditt arbete?

Mitt nästa steg – finns flera steg, är att försöka skapa förutsättningar för kommande generationer att vilja och våga ta steget att bli en aktör på det sätt de själva vill och behöver. Jag fortsätter också att utveckla dansen så att fler kan få reell möjlighet att vara med den. Rätten till kultur är en rättighet, möjlighet till den är ett eget arbete.


Motivering till kulturpriset

Camilla Lucchesi är dansare, lärare, danspedagog och koreograf. Hon har i decennier varit en drivande kraft inom dansen i Gävleborg. Hon började utveckla sin och andras skapandeförmåga i byarna runt om i Hälsingland i slutet på 80-talet och är grundare av föreningen Dansoteket Bollnäs som sedan över 30 år har erbjudit kunskap och dansglädje för olika åldrar.

Lucchesi har varit lärare på Estetiska programmet, står bakom utformningen av danskompaniet Hälsinglands dansteater och är idag verksam inom dans via ett studieförbund, med hela länet som arbetsplats.

Camilla Lucchesi har jobbat med alla åldrar och agerat mentor till många unga dansare. Hon har ständigt fortsatt vidareutbilda sig, inte minst inom metoder för dans och hälsa exempelvis dans för Parkinsondrabbade. Hon är också en stark drivkraft i länet för allas rätt till eget skapande och uttryck.

Region Gävleborg tilldelar Camilla Lucchesi kulturpriset 2023 för hennes engagemang för såväl dansen generellt som den dansande individen specifikt. Camilla är en urkraft inom dansen i Gävleborg med en osviklig vilja att lära sig nytt om dans och dess möjligheter. Hon har ett starkt driv att dela med sig av sin breda kunskap till såväl de allra yngsta som till de allra äldsta oavsett förutsättningar.