Ida Jensen

Kulturstipendiat 2023, teater.

Vad betyder det för dig att få det här stipendiet?

Det betyder jättemycket! Det är en uppmuntran och ett kvitto på att det jag gör är betydelsefullt. Mimskådespeleri har länge levt lite i skymundan i Sverige och det gör mig glad att Region Gävleborg vill premiera mig och mitt konstnärskap!

Vad betyder kultur för dig?

Allt! När jag var tio år gammal såg jag föreställningen Hans och Greta. Det var en opera. På tyska. Jag förstod ingenting, men kände otroligt mycket. Magin på scenen fick mitt lilla jag att växa. Det är kultur för mig - att få känna, påverkas, drabbas, fly och utvecklas genom konstens alla former.

Vad är nästa steg i ditt arbete?

Jag är i uppstartsfasen i ett nytt projekt där jag kommer att kombinera olika konstformer men med den fysiska teatern som grund. En liten, mobil föreställning som jag ser fram emot att spela runt om i regionen. Det är mitt nästa steg som jag nu får tid att arbeta på.


Motivering till kulturstipendiet

Ida Jensen är född och uppvuxen i Värmland men bor sedan två år tillbaka i Herte i Bollnäs kommun.

Jensen är utbildad i fysisk teater via SET - Stockholms elementära teaterskola och senare även som mimskådespelare på Stockholms dramatiska högskola och har arbetat som skådespelare och mimskådespelare sedan 2010. Ida behärskar även flera instrument och sjunger (sopran).

Ida Jensen har arbetat med flera av Sveriges fria teatergrupper men även på Dramaten och som filmskådespelare. Hon har även skrivit och uppfört en egen monolog.

I sitt arbete som skådespelare inom den fysiska teatern har Ida upptäckt att kunskapen om mim och fysisk teater i Sverige är låg med jämförelsevis låg status. Ida vill därför utforska nya tekniker och stilar inom mim.

Hon vill skapa och vidareutveckla egna projekt inom mimkonsten, som teaterpedagog hålla i kurser och spela föreställningar och sprida det mimiska uttrycket, med bas i Gävleborg.

Region Gävleborg tilldelar Ida Jensen kulturstipendium 2023 för att utforska och utveckla sitt fysiska skådespeleri och vidareutveckla sitt uttryck genom att utforska konstformsöverskridanden i samverkan med mimkonsten.