Karin Li

Kulturstipendiat 2023, hemslöjd.

Vad betyder det för dig att få det här stipendiet?

Framförallt känner jag mig otroligt hedrad men även lite överraskad då guldsmide oftast inte definieras som slöjd. Jag har i hela mitt liv tillverkat smycken och detta blir en bekräftelse på att mina smycken inte enbart är kommersiella utan även bottnar i vårt historiska arv och är en del av den framtid vi tillsammans skapar. Tack vare detta stipendium kommer jag att kunna avsätta tid för mitt hantverk utan att känna stress för det ekonomiska.

Vad betyder kultur för dig?

För mig är kultur allt vi skapar med handen, hjärnan och hjärtat, helt enkelt det som ger livet dess mening.

Vad är nästa steg i ditt arbete?

Jag ser fram emot att få sitta ostörd vid mitt bräde och arbeta med idéer jag burit med mig en tid. Fantastiskt att få unna sig att låta det ta den tid det tar när metallen bearbetas.


Motivering till kulturstipendiet

Karin Li är född 1971 och verksam som ädelsmed, guldsmed och silversmed i Järvsö. Hennes yrkesbana startade som praktikant hos Silver-Nisse på Stenegård i Järvsö innan silversmidet tog henne till Stockholm där hon samlat kunskap från flera välrenommerade arbetsplatser och utbildningar inom juveleraryrket.

Karin Li har under flera års tid tillverkat dräktsmycken både utifrån befintliga förlagor samt smycken med inspiration från den folkliga dräkttraditionen. Under 2022 var Karin Li en av medskaparna i arbetet med att ta fram Sveriges första könsneutrala folkdräkt ”Bäckadräkten”.

Med nyfikenhet och intresse för folklig dräkttradition vill Karin Li fortsätta sitt utforskande arbete kring dräkt i sina hemtrakter genom att ta fram nya smycken till dräkter i Hälsingland. Hon vill även utveckla sin egen hantverksmässiga kunskap inom dräktsmyckestillverkning genom att utforska den koreanska, kemikaliefria förgyllningstekniken Keum-Boo.

Karin Li sätter dräktsmycket i ett internationellt och historiskt perspektiv genom att kombinera hantverksmässig kunskap med Hälsinglands dräkttradition vilket stärker användningen av dräktsmycken.

Region Gävleborg tilldelar Karin Li 2023 års kulturstipendium för sitt nyfikna och formsäkra sätt att utveckla folkdräkters smyckestradition och hennes sätt att inspirera till ett levande dräktbruk.