Foto: Jan-Åke Eriksson

Marit Sahlström

Kulturstipendiat 2023, litteratur.

Vad betyder det för dig att få det här stipendiet?

Det betyder väldigt mycket för mig, jag blev så glad och förvånad. Det som gjorde mig allra gladast var den fina motiveringen. Ofta är det ju ganska ensamt och slitigt att vara författare så att få höra andra sätta ord på vad mina böcker betytt gav mig massa energi. Självklart betyder det också mycket med stipendiepengarna, det frigör tid att fortsätta skriva.

Vad betyder kultur för dig?

För mig är det ett sätt att undersöka och förstå världen och mig själv. Jag tror att människor behöver kultur och möjligheten att skapa, kanske mer än vi själva förstår. Det kan handla om många olika saker, att få göra ett trädgårdsland, en målning eller musik. Att gå in i den där kreativa världen och även att ta del av andras skapande. Därför är det viktigt att fortsätta prioritera kultur, speciellt för barn och unga.

Vad är nästa steg i ditt arbete?

Just nu har jag en text och fotoutställning tillsammans med fotografen Vanni Jung Ståhle. ”Vi drömmer ofta om er”, som handlar om mina morföräldrar som tog livet av sig tillsammans.

Efter det ser jag fram emot att fortsätta skriva på mina två romaner som kommer ut nästa år. Vuxenromanen "Brandsommar" som utspelar sig i en liten by i östra Hälsingland en varm sommar då skogsbränderna härjar och sedan femton år framåt i tiden när området är stängt på grund av en miljökatastrof. Det är en roman om vänskap, skuld och hur svårt det är att gå vidare när någon man älskar försvinner. Men också om klimatförändringar och ett parallellsamhälle där klassklyftorna ökar.

"Djupvattnet" är en ungdomsroman om 14-årige Milo som desperat försöker hjälpa sin deprimerade storebror Leo som under flera år varit hemmasittande från skolan. Den handlar även om tröst och den första kärleken.


Motivering till kulturstipendiet

Marit Sahlström är född 1976 och uppväxt utanför Hudiksvall. Hon är författare, pedagog och föreläsare och har bland annat lett skrivkurser, arbetat online med hemmasittare och föreläst om psykisk ohälsa och skrivande med särskilt fokus på unga.

Marit Sahlström vågar i sitt författarskap ta tag i tunga ämnen som rör vår samtid. I romanerna "Och runt mig faller världe"n och "Skred" skildras bland annat självmord, ätstörningar och utmattning i såväl poetiska som psykologiskt trovärdiga gestaltningar.

Under 2023 arbetar Sahlström parallellt med två olika romaner. En dystopi som utspelar sig i två tidsperioder, i en värld präglad av klimatförändringarna där skogsbränderna i Hälsingland 2018 har inspirerat till skildringen av en het sommar. Den andra är en ungdomsroman, där en 14-årig pojke kämpar för att rädda sin hemmasittande deprimerade storebror, men som också skildrar den första kärleken.

Hon vill genom stipendiet få tid till research inför skrivandet och avser att intervjua forskare, brandmän och boende i skogsbrandsområdet, respektive barn, ungdomar, deras familjer och skol- och behandlingspersonal.

Region Gävleborg tilldelar Marit Sahlström kulturstipendium 2023 för att utveckla sitt angelägna och orädda litterära skapande och göra research och intervjuer inför kommande bokprojekt.