Michael Müller

Kulturpristagare 2023.

Vad betyder det för dig att få det här priset?

Kulturpriset betyder att både mitt arbete över tid och genren folkmusik får berättigad uppmärksamhet. Det ger uppmuntran till fortsatt arbete.

Vad betyder kultur för dig?

Kultur är för mig att människor gör och upplever tillsammans. Kultur skapar livsviktig gemenskap.

Vad är nästa steg i ditt arbete?

Mitt nästa steg är att fortsätta på samma sätt som hittills med tillgängliggörande kulturarbete i olika former.


Motivering till kulturpriset

Michael Müller är sedan många år en engagerad nyckelperson i Gästriklands musikliv. Här har han en särskild förmåga att bjuda in människor till att fördjupa och utveckla sitt intresse för folkmusiken.

Han utövar ett stort ideellt arbete med att arrangera konserter, kurser, workshops, sammankomster, möten, spelmanstämmor och utflykter på temat folkmusik i Gästrikland.

Michael Müller bjuder ofta in till arrangemang och tack vare detta finns det idag ett växande lokalt nätverk av musikutövande människor som får mötas på ett prestigelöst och inspirerande sätt och tillsammans skapa ett kulturellt utbyte på ett gehörstraderat vis.

Han är redaktör och skribent för Gestrike-Resonans, som är Gästriklands Spelmansförbund egen skrift. I år firar spelmansförbundet 80 år, vilket de lyfter fram genom utgivning av en bok om Gästriklands spelmän, som Michael Müller har arbetat fram i samarbete med Gästriklands Kulturhistoriska Förening.

Region Gävleborg tilldelar Michael Müller kulturpris för sitt stora engagemang och sin långa och flerspåriga ideella gärning inom folkmusiken som folkrörelse samt hans förmåga att samla kollektivet, såväl de unga eller nyfikna som de rutinerade och professionella.