Natalie Ogonek

Världsarvsstipendiat 2023.

Vad betyder det för dig att få det här stipendiet?

Det är en ära att få detta stipendium och jag känner mig väldigt lycklig att får möjligheten att bo på en av Hälsingegårdarna på Unescos världsarvslista, och att arbeta med ett projekt som jag brinner väldigt mycket för.

Vad betyder kultur för dig?

Jag tror att kultur är ett uttryck för mänsklig empati och samhörighet. Det påminner oss om vår gemensamma mänsklighet och hyllar den. Det kan därför inspirera till djupare förståelse och medkänsla för varandra och oss själva.

Vad är nästa steg i ditt arbete?

Nästa steg för mitt arbete är forskning! Jag har hittat några otroliga resurser som utforskar svensk folk- och hovdans. Jag samarbetar med experter för att skapa en festivalliknande föreställningsupplevelse i Hälsingland i början av september, där alla kommer att vara välkomna!


Motivering till världsarvsstipendiet

”Dancing Through History: A Celebration of Human Connections” är ett konstnärligt dansprojekt som utforskar kopplingarna mellan svensk folkdans som den utövas i Hälsingland, hovdans vid världsarvet Drottningholm samt modern balett, vars rötter kan spåras tillbaka till världsarvet Versailles i Frankrike. Genom projektet ämnar årets världsarvsstipendiat utforska och tillgängliggöra dessa rika danstraditioner samt visa hur de kan flätas samman, där dansen är ett redskap som kan skapa medkänsla, anknytning och förtroende människor emellan.

Natalie Ogonek är en kanadensisk dansare och koreograf. Hon är skolad vid National Ballet School i Canada och har arbetat vid National Ballet of Canada, Hamburg Ballet, Hong Kong Ballet och nu senast vid Kungliga Svenska Baletten. Hon tilldelas Region Gävleborgs Världsarvsstipendium/Residens 2023 för att vidare undersöka och fira kopplingen mellan folkdans, hovdans och balett vid tre världsarv; Versailles, Drottningholm och Hälsingegårdar.