Siggi Holm

Kulturstipendiat 2023, film.

Vad betyder det för dig att få det här stipendiet?

It means a lot to me to get this recognition, especially as a foreigner trying to establish myself within film in this region, and it really encourages me to keep going.

Vad betyder kultur för dig?

When thinking about it I can see that everything I do within my profession has to do with kultur. My writing, directing, teaching, filming, photographing, it's all a part of kultur. To me, kultur means everything.

Vad är nästa steg i ditt arbete?

At the moment I'm working on development on my new show "BOA - The Series" that takes place and is filmed in Hudiksvall, finishing filming a documentary on a local MC club, editing a short horror film, and developing a feature film script.


Motivering till kulturstipendiet

Siggi Holm är född 1984 på Island, utbildad i London till skådespelare och regissör och bor numera i nordöstra Hälsingland. Han verkar både som möjliggörare och som utövare och är mångfacetterad i sitt konstnärliga utövande.

Tillsammans med Maya Lindh initierade han 2016 projektet "Filmstigen" för unga i Gävleborg i efterdyningarna av flyktingkrisen 2015, vilket med filmens hjälp fungerar både integrerande och utvecklande. Filmstigen har vuxit till att bli en självklar del av Gävleborgs kulturliv och erbjuder nu filmverksamhet i de flesta av länets kommuner.

I sitt eget skapande är det inom filmregi som Siggi Holm är mest framstående. Under pandemin var han en av mottagarna av Region Gävleborgs särskilda uppdrag, då med manusutveckling av en skräckfilm som utspelar sig i Hälsingeskogarna. 2022 var hans kortfilm "Bara lite längre" med och tävlade i kategorin Norrlands bästa på Filmfest Sundsvall. Just nu är han i slutfasen av att klippa dels en kort psykologisk thriller och en kortdokumentär om en MC-klubb. Han producerar också en webserie vars handling kretsar kring några fiktiva karaktärer som jobbar på Boa i Hudiksvall.

Siggis filmer hamnar ofta i teman om människor i isolering, både självvald och ofrivillig. Även om grundtonen alltid är medmänsklighet är det inte alls säkert att slutet är lyckligt. I flera produktioner inkluderar han unga som får en introduktion till filmbranschen.

Region Gävleborg tilldelar Siggi Holm kulturstipendium för att uppmuntra hans personliga utveckling som filmare med Hälsingefokus, men också för att kunna fortsätta den talangutvecklande och inkluderande praktik som han själv varit del av att skapa.