Viveka Sjögren, Södertull

I december 2023 tilldelades Viveka Sjögren ett konstnärligt curatoriellt arbete. Uppdraget sker i samband med att BUP:s verksamheter under våren 2024 flyttar från Gula villan på Gävle sjukhusområde till Södertull.

Sjögren kommer tillsammans med verksamheten genom workshop, samtal, platsbesök och diskussioner arbeta fram en ny konstkollektion från Region Gävleborgs befintliga konstsamling. Konsten som väljs ut kommer placeras i BUP:s samtalsrum, väntrum och korridorer.

Viveka Sjögren själv skriver så här om sitt uppdrag:

”Jag känner mig nyfiken och inspirerad inför alla de möten som kommer med uppdraget: mötet med personalen på BUP, mötet med den befintliga konsten, mötet med regionens konstsamling. Mötet med de gamla lokalerna och de nya. Mötet med personalens tankar om den konst som hängt på deras väggar och deras tankar om vad som kan komma att ersätta den. Jag hoppas att med varsam hand och processledning kunna hitta fram till en ny konstsamling som kan tala, lyssna – interagera – med både personalen och lokalerna men kanske främst deras besökare, små som större.”

Om Viveka Sjögren

Viveka Sjögren (f. 1966) bor sedan 1995 i Delsbo i Hälsingland, men kommer ursprungligen från Stockholm. Hon är författare och illustratör, med stort fokus på barn och ungdomar. Sjögren har gett ut en lång rad böcker, till exempel den Augustnominerade ungdomsromanen ”I den tysta minuten mellan” från 2011, bilderboken ”Om du skulle fråga Micha”, som belönades med Elsa Beskow-plaketten 2016 och den allra senaste ”Någons bror” från 2023, en bilderbok som tar sig an vad som händer i och kring barnen som lever i våldets närhet, efter en skjutning i gängkriminalitetens spår.  

Sjögren är certifierad skrivpedagog och har ansvarat för och lett en rad litterära och konstnärliga projekt som exempelvis communitykonstprojektet ”Skuggsång”, ett arbete som kretsade kring frågor som ”Vem är jag?”, ”Vem vill jag vara?” och ”Vem vågar jag vara?”. Projektet mynnade ut i en utställning på Hälsinglands museum där deltagarnas verk visades upp jämte för temat utvald konst, med deltagarnas tolkningar och texter om konstverken. Sjögren har under en lång tid arbetat aktivt inom Sveriges författarförbund, främst med internationella frågor, och har arrangerat projekt och utbildningar i olika former både nationellt och internationellt.

 Konstnärens hemsida