Aghyad Dakakni, biomedicinsk analytiker och Angelique Mujawayezu, laboratorieassistent, klinisk kemi Hudiksvall

Utbildad utomlands

Vi välkomnar dig med utländsk utbildning att arbeta hos oss i Region Gävleborg. För vissa yrken inom hälso- och sjukvården krävs svensk legitimation som utfärdas av Socialstyrelsen – mer information finns på deras webbplats.

Du som är utbildad utomlands och vill jobba inom hälso- och sjukvården i Sverige behöver för vissa yrken en legitimation. Totalt finns det 22 yrken som är reglerade och som kräver legitimation. Det är Socialstyrelsen som ansvarar för att utfärda legitimationer. På deras webbplats kan du läsa mer om vad som krävs för att få en svensk legitimation inom just ditt yrke. 

Ansökan om legitimation  – legitimation.socialstyrelsen.se

Är du utbildad inom ett yrke som inte kräver legitimation, till exempel undersköterska, tandsköterska eller medicinsk sekreterare? Då hjälper Universitets- och högskolerådet dig med att avgöra hur din utländska utbildning fungerar i Sverige. 

Bedömning av utländsk utbildning – Universitets- och högskolerådet.

Om du redan har en svensk legitimation eller söker ett arbete inom ett yrke som inte kräver svensk legitimation är du välkommen att söka någon av våra utannonserade tjänster som publicerats på vår hemsida.

Lediga jobb.

Språkutveckling

Region Gävleborg erbjuder möjlighet till vidare språkutveckling för legitimationspersonal som uppnått C1-nivå. Utbildningen genomförs i samarbete med Forsa folkhögskola. Upplägget av utbildningen är flexibelt och kan utformas efter deltagarens behov och önskemål.

Kursen innehåller:

  • vardaglig kommunikation,
  • kommunikation med kollegor, patienter och kunder,
  • allmänmedicinsk terminologi,
  • förståelse av policydokument,
  • det svenska samhället och svensk kultur.