Omhänderta (2019)

Konstnär: Vera Lasthein
Teknik: Skulptur (keramik)
Placering: BUP Södertull

Om verket

I korridoren på BUP Södertull sitter en liten björn som omfamnar sig själv. Björnen blundar och det ser ut som att en tår faller från det högra ögat. Istället för tassar har björnen människohänder som är oproportionerligt stora i förhållande till kroppen.

Vera Lastheins skulptur ”Omhänderta” väcker känslor och eftertanke hos betraktaren. Är det björnens egna tassar som ersatts av människohänder? Symboliserar detta relationen mellan liten och stor eller individ och samhälle? Kan händerna tolkas som att någon håller en tillbaka? Tar björnen hand om sig själv eller väntar på någon annans omfamning?

Verket kan berätta om den inneboende kraft vi alla bär och som gör oss rustade för hinder vi möter genom livet. Den styrka som finns i människor som möter motstånd är både häpnadsväckande och kraftfull. Samtidigt kan verket påminna om hur viktigt det är att tillåta sig själv ta hjälp, vara liten och i behov av en omfamning.

Genom att placera skulpturen på BUP får den ett starkt symboliskt värde. Den lilla björnen som omfamnar sig själv kan symbolisera ett barns utsatthet i en krass verklighet, men också behovet av en vuxen persons beskydd. De stora händerna kan tolkas som det kollektiva ansvar vuxna har att se till att varje barn blir sett, respektfullt bemött och omhändertaget.

Texten är en konstanalys skriven av Region Gävleborgs konstsamlingsverksamhet.

Om konstnären

Vera Lasthein (f. 1995) bor och verkar i Stockholm där hon utbildat sig på Konstfack. Hon arbetar främst med keramik och i examensarbetet 2023 fokuserade hon på hennes eget tonårs-jag. Genom lekfulla, igenkännande och känsliga förhållningssätt skulpterar Lasthein olika fantasidjur i lera och ger dem sina egna personligheter, öppna för betraktarens individuella tolkning.

Läs mer om konstnären

Kontakt

Louise Sundberg, konstpedagog, louise.sundberg@regiongavleborg.se, 073-443 68 90