Ann-sofie Thorsling, ansvarig donationssjuksköterska på intensivvårdsavdelningen Gävle sjukhus.
Ann-Sofie Thorsling, donationsansvarig sjuksköterska på Gävle sjukhus.

Ta ställning och rädda liv

Under donationsveckan, som pågår 4–10 november, vill Socialstyrelsen öka medvetenheten om donation av organ och vävnad och att fler tar ställning. I Sverige väntar drygt 700 personer på en livsviktig organtransplantation.

I Sjukvårdsregion Mellansverige, där Region Gävleborg ingår, hade 37 personer donerat organ fram till 1 oktober i år. I hela landet var det 166 personer. Ann-Sofie Thorsling är donationsansvarig sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen på Gävle sjukhus. Hon möter i sitt arbete patienter och anhöriga som berörs av organdonation:

– För många kan tanken på att donera vara svår, men med rätt information blir beslutet ofta lättare. Vi ser även att yngre ofta har en mer positiv inställning, kanske för att de fått mer information redan i skolan.

Fler donatorer behövs

Sedan donationsmetoden DCD (donation efter cirkulationsstillestånd) började användas i Sverige 2018 har antalet donatorer ökat. Trots ökningen väntar just nu drygt 700 personer i Sverige på en organtransplantation.  

Ett syfte med donationsveckan är att fler tar ställning genom att anmäla sig till donationsregistret och berätta för närstående om sitt beslut. Marie Larsson är donationsansvarig sjuksköterska på Gävle sjukhus, och hon betonar även hon vikten av att ta ställning i förväg.

– Vi vill att fler bestämmer sig innan något händer, så att anhöriga slipper fatta beslut när sorgen är som störst.

Personal från operation i Bollnäs, samt personal från Västerås sjukhus, transplantationsenheten på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Utbildning i en ny donationsmetod i Bollnäs 2024. Med kollegor från Västerås sjukhus och Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det ligger en docka på operationsbordet.

“Enkelt sätt att göra skillnad”

På sjukhusen i Bollnäs, Hudiksvall och Gävle, finns sjuksköterskor och läkare som är utbildade för att hantera donationer när det sker. De ger även stöd och information om organdonation till både medarbetare och anhöriga.

– Att prata om det med närstående eller registrera sig i donationsregistret är ett enkelt sätt att göra skillnad, säger Marie Larsson.

Statistik donation september 2024
Statistik donation september 2024
Statistik donation september 2024