Region Gävleborg håller hög nivå på verksamheten – men står inför utmaningar
Bibehållet hög nivå på verksamheten trots ökade kostnader. Det är den korta sammanfattningen av Region Gävleborgs resultat under årets första åtta månader.
– Det är glädjande att de åtgärder vi vidtagit för en ekonomi i balans börjar ge resultat. Om inget oförutsett händer i omvärlden som påverkar oss ser vi ut att nå målet med en ekonomi i balans under 2025. Detta samtidigt som vi utvecklar regionen för att vara redo i framtiden. Vi städar ekonomiskt samtidigt som vi arbetar för att skapa ett Gävleborg att vara stolta över, säger Patrik Stenvard, M, regionstyrelsens ordförande.
Sänkta hyrkostnader
Delårsrapporten för Region Gävleborgs verksamhet till och med augusti presenterar flera insatser som lett till goda resultat.
Ett tydligt exempel är arbetet med hållbar bemanning, som har lett till sänkta kostnader i hälso- och sjukvården. Ett omfattande arbete med att bli mindre beroende av inhyrd personal inleddes under hösten 2023. Jämfört med föregående år har kostnaderna för inhyrd bemanning minskat med 129 miljoner kronor. Fram till årsskiftet beräknas effekten bli ännu större.
– Genom att minska andelen inhyrd personal i hälso- och sjukvården har vi gjort verksamheten mer stabil och mindre kostsam. Det är ett bra exempel som är värt att lyfta fram, där vi både lyckats effektivisera och som gjort verksamheten bättre med en stadigare bemanning. Det är bland annat så vi arbetar för att nå en ekonomi i balans, säger Anna Sundberg, SD, vice ordförande i regionstyrelsen.
Fortsatta ekonomiska prioriteringar
Verksamhetens ekonomiska resultat för perioden är minus 238 miljoner kronor, vilket är 288 miljoner kronor sämre än budgeterat. Resultatet hade varit bättre om inte inflationen hade varit hög och lett till ökade kostnader.
Det kommer att krävas fortsatta prioriteringar i form av tidigare beslutade kostnadseffektiviseringar för att upprätthålla ett så bra resultat som möjligt under 2024 och 2025.
Exempel från delåret
Några exempel på insatser under perioden är:
- En utvecklingsplan för att möta framtidens vårdbehov har påbörjats.
- Vårdgarantin uppfylls idag bättre än tidigare och andelen patienter som får medicinsk bedömning inom den nationella vårdgarantin har ökat till 90 procent.
- Samtidigt är punktligheten för remisser till specialistvård på god väg att förbättras.
- Kostnaderna för läkemedel är lägre än budgeterat men har ökat något sedan förra året.
- Anställningsstopp har införts i administrationen för hälso- och sjukvårdsförvaltningen och administrationen i regionstyrelseförvaltningen har minskat.
- Folkhögskolorna har mött arbetslöshet och befolkningsminskning genom riktade IT-utbildningar.
- En ambitiös satsning på elbussar stötte på problem, särskilt under den snörika vintern, men är nu genomförd.
- Sammantaget under perioden har bussarna blivit mer punktliga och tågens punktlighet är också på väg att förbättras.
- Den anropsstyrda kollektivtrafiken har under året infört ett nytt bokningssystem.
- Den civila beredskapen har höjts, bland annat genom insatser för att utbilda personal och säkra tillgången på resurser och material i händelse av kris.
- Fjorton politiska uppdrag som beslutats har pågått eller avslutats.
Delårsrapporten behandlas av regionstyrelsen den 9 oktober. Den fastställs av regionfullmäktige, som sammanträder den 22 oktober.