Fritidsbanken Bollnäs - miljöpriset 2020

Miljöpriset 2020 gick till Fritidsbanken i Bollnäs. För arbetet med att samla in och låna ut begagnad sport- och friluftsutrustning.

– Det känns väldigt hedrande för oss på Fritidsbanken i Bollnäs att få detta miljöpris, säger Björn Lans, ansvarig för Fritidsbanken i Bollnäs och tillägger: - Under de två år som vi funnits har vi totalt samlat in nästan 15 ton begagnad sport- och friluftsutrustning. Därefter har vi lånat ut den gratis. I dagsläget har vi kommit upp i drygt 30000 utlåningar. På så sätt har vi till exempel varit med och bidragit till att många barn har kunnat vara mer aktiva på fritiden, säger Björn Lans.

Motiveringen lyder: "Årets vinnare av Miljöpriset 2020 bidrar med sin verksamhet till både miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet. Genom att samla in sport- och friluftsutrustning för utlåning skapar de stora förutsättningar för att barn och unga ska kunna få en meningsfull och aktiv fritid. Deras arbete är ambitiöst och skapar nya spännande och kreativa samarbeten i samhället samtidigt som gammal utrustning får ett nytt liv."

Foto: Björn Lans

Fritidsbanken finns över hela landet och drivs utan kommersiella intressen men med en och samma värdegrund. I Bollnäs drivs Fritidsbanken av Föreningsalliansen.