Sustainabil i Ockelbo – vinnare av miljöpriset 2022

Årets miljöpris går till Martin Gunnarsson. Martin får priset för sitt stora miljöengagemang och tekniska specialkunskaper som ger fler möjlighet att köra fossilfritt.

Social hållbarhet och konsumentperspektivet 

Martin startade Sustainabil år 2018 och hans företag är en av få verkstäder i Sverige som konverterar bensinbilar till biogasdrift.

– Det känns jätteroligt att biogasens roll i transportsektorn lyfts fram, detta är ett kvitto på att alla förnyelsebara drivmedel har en plats i framtiden, säger Martin efter att tilldelas årets miljöpris. Martin tillägger även att vikten av social hållbarhet och konsumentperspektiv har varit hans drivkraft i många år.

– Social hållbarhet i omställningen är superviktigt. Att kunna hålla en befintlig fordonspark rullande med fordon som gemene person kan ha råd att köpa och köra är avgörande för att vi ska kunna, och hinna, nå våra klimatmål. Det måste också bli fler verkstäder i landet som kan reparera äldre fossilfria fordon till vettiga priser, avslutar Martin. Men tillägger ”vill man få något gjort måste man ibland göra det själv". 

Många av kunderna som besöker Martins verkstad övernattar och besöker sevärdheter i Ockelbo i väntan på att deras bil ska bli klar. 

Motiveringen till årets miljöpristagare lyder: ”Genom sitt stora miljöengagemang och tekniska specialkunskaper ger vinnaren av Miljöpriset 2022 fler möjlighet att köra fossilfritt. Genom att konvertera traditionella bilar till biogasdrift bidrar vinnaren till länets miljömål, skapar lokala arbetstillfällen och erbjuder människor att välja ett hållbart alternativ till en lägre kostnad”.

Miljöpriset delas årligen ut till en person, företag och organisation som genom sin verksamhet bidragit till goda och värdefulla insatser inom miljöområdet. Det är Region Gävleborgs hållbarhetsnämnd som utser det vinnande bidraget. Vinnaren av priset får ett diplom och 10 000 kronor.