Järvsö Creperie – vinnare av miljöpriset 2023

Årets miljöpris går till Järvsö Crêperie. De får priset för sitt medvetna hållbarhetsarbete, lokala engagemang samt sina innovativa idéer.

– Vi är jätteglada för priset. Det är alltid fint att känna att någon ser och uppskattar det vi gör säger vinnarna Malin Näsman och Anna Wik Maimu.

Hållbarhetsarbetet

Järvsö Crêperie startades för 11 år sedan för att Malin gärna ville ha en verksamhet i Järvsö. Det flesta råvaror fanns tillgängligt i närheten som exempelvis mjöl, mjölk, ägg, potatis, ost, och tomater. Malin berättar att råvarorna alltid varit viktiga och att det är smart och roligt att laga mat på de råvaror de har där de står.

 Genom åren har en egen köksträdgård och en gårdsbutik arbetats fram genom creperiets hållbarhetsfilter. Arbetet med att vara en hållbar verksamhet har varit självklart från dag ett. För några år sedan tydliggjorde Järvsö Crêperie sitt hållbarhetsarbete på sin webbsida vilket har gjort det lättare för ny personal att förstå verksamhetens idé men också för gäster som kan inspireras av att tänka mer på vilken mat som är i säsong.

Vad driver er?

– Vi har roligt när vi jobbar så sammansättningen av teamet är väldigt viktig. Det finns plats för kreativitet och nyfikenhet är en stor drivkraft. Tanken på att det alltid går att göra något bättre, mysigare och godare driver oss framåt, noterar Malin.

Alexander Hägg, Hållbarhetsnämndens ordförande, delade ut priset till Malin Näsman och Anna Wik Maimu. Han säger så här om vinnarna:

– Järvsö Crêperie arbetar föredömligt med alla tre hållbarhetsdimensionerna; ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet.Det känns därför fint att dela ut det här priset till en driftig, lokal egenföretagare. En företagare som på ett klimatvänligt sätt skapar jobb och arbetstillfällen för bland annat ungdomar samtidigt som de serverar besökare en god och genuin upplevelse av vad Järvsö har att erbjuda. 

Motiveringen till årets miljöpristagare lyder: ”Genom ett medvetet hållbarhetsarbete och innovativa idéer bidrar vinnaren av Miljöpriset 2023 till ett hållbarare Gävleborg. Besökare erbjuds både lokala och egenodlade råvaror vilket stärker näringslivet på orten samt minskar långväga varutransporter. Vinnaren är ett föredöme för arbetet med cirkulära processer i Gävleborg”.

Om priset

Miljöpriset delas årligen ut till en person, företag och organisation som genom sin verksamhet bidragit till goda och värdefulla insatser inom miljöområdet. Det är Region Gävleborgs hållbarhetsnämnd som utser det vinnande bidraget. Vinnaren av priset får ett diplom och 10 000 kronor.