Resurser

Här har vi samlat rapporter, föreläsningar och material som kan vara användbara för dig som vill fördjupa dig ytterligare. Vill du så kan vi komma ut till er och hålla en workshop på något tema, hör i så fall av dig så planerar vi tillsammans.

Biblioteks som medborgarkontor - Svensk biblioteksförening publicerade 2021 denna rapport som rör i vilken utsträckning folkbibliotek fungerar som medborgarkontor och om de i så fall har ett uttalat uppdrag i frågan från huvudmannen.

Demokrati som tankesmedja (pdf) – Brit Stakston gjorde 2021 en förstudie om biblioteken och demokratiuppdraget på uppdrag av Skåne, Blekinge/Kronoberg samt Jönköpings län. I rapporten utforskas idén om bibliotek som demokratins tankesmedja.

Det demokratiska samtalet i en digital tid – Carl Heath, fd särskild utredare kring det demokratiska samtalet berättar här om sitt utredningsarbete och sin syn på hur digitaliseringen påverkat samhället exempelvis genom propaganda och näthat.

Demokratin i en digital tid – Internetstiftelsen publicerar skrifter och bjuder in till frukostsamtal på aktuella teman. Här är en inspelning från 2022 där Åsa Wikforss, akademiledamot och professor i teoretisk filosofi, pratar om desinformation, yttrandefrihet, hat, hot och självcensur.

Digiteket är en källa till mycket kunskap, här en länk med sökningen demokrati, en lista på artiklar, kurser och föreläsningar som hela tiden växer. 

Tjänstedesign för chefer – under 2022-23 arrangerade vi en kurs i tjänstedesign för ledare och chefer. Önskar du som medarbetare i länet ta del av materialet från kursen, hör av dig till oss.

Kontakt