En region med tillväxt

Året 2023 har präglats av hög inflation, höjda räntor, dramatiskt ökade kostnader på grund av stora prisökningar vilka beror på flera orsaker, bland annat pågående krig i Europa. Konjunkturen i Sverige och Gävleborg har försvagats under året. Företagen signalerar oavsett detta önskemål om att växa vilket kan ha flera orsaker. Dels kan en eftersläpning av mätningar vara en orsak, dels kan bristen på möjlighet att växa i rådande läge uttryckas som att önskemålet blir större.

LEADTOOLS v19.0

Stärkta förutsättningarna för små och medelstora företag så att de kan att utvecklas och växa leder till en ökad innovationsförmåga och ett hållbart näringsliv. Region Gävleborg arbetar även för att genom samverkan, innovationer och omställning skapa goda förutsättningar att bedriva kommersiell verksamhet även i serviceglesa områden i länet.

De demografiska förändringarna med allt fler äldre kommer att påverka hela samhället. Avgörande för en region med tillväxt är att fler av länets invånare går från arbetslöshet till ett arbete eller studier. Målet följs upp i delområdena Ekonomisk tillväxt, Näringslivsklimat, Sysselsättningsgrad/utbildning och Arbetslöshet.

Ekonomisk tillväxt

Indikatorerna som avser småföretag hämtar sina uppgifter från Tillväxtverkets enkät Företags villkor och verklighet. Enkäten genomförs vart tredje år. Vilket gör att det är svårt att jämföra bakåt. Det är positivt att de små och medelstora företag som vill växa ser möjligheten att göra det i Gävleborgs län. Av de tillfrågade företagen vill 70 procent växa, målvärdet på 63,6 procent nås för 2023.

Andelen småföretag som anser att bristen på arbetskraft är ett stort hinder för tillväxt är 28,9 procent vilket är ett klart bättre resultat än målvärdet på 37,8 procent. 1 november 2023 bodde det i Gävleborgs län 286 085 personer vilket var 1 346 personer färre än föregående år.

Näringslivsklimat

Indikatorn utgår ifrån genomsnittlig placering för de 10 kommunerna. I genomsnitt placerar sig länets kommuner på 193,6 plats. Ockelbo kommun har länets högsta placering (97) och Gävle kommun har länets lägsta placering (266). Målvärde saknas för den här indikatorn.

Sysselsättningsgrad/utbildning

Resultatet för andelen av föregående års strategiska bristyrken med åtgärd var för 2023 87 procent vilket är över målvärdet. Indikatorn andelen gymnasieelever med examen inom 4 år hamnade 2023 på 70,6 procent vilket är lägre än föregående år och målvärdet nås inte. 

Arbetslöshet

Årsmedelvärdet för arbetslöshetsnivån i Gävleborgs län var 7,1 procent 2023 vilket är lägre än föregående år. Målvärdet nås.

Mer i rapporten

Läs mer om uppföljning av budgetindikatorer från sida 14 och framåt.

Region Gävleborgs årsredovisning 2023 (pdf)